måndag 12 september 2011

Terrorister, på riktigt?

Så var vi där igen. Misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse eller terrorbrott, det får vi se när det blir dags för åtalsrubriceringen. Men vi ska som vanligt försöka analysera pudelns kärna i denna blogg.

Så vi börjar med förövarna, för att förenkla det hela. Enligt Aftonbladet är det fyra män mellan 23-26 år.

Men det blir intressantare när man läser detaljerna om de misstänkta.

Somalier, kom till Sverige 1993. Svensk medborgare.
Tanzanier, kom till Sverige 1997. Far indier, mor somalier. Somalisk medborgare.
Irakier, kom till Sverige 1996. Svensk medborgare.
Somalier, kom till Sverige 1991. Svensk medborgare.

Snabbt räknat har de misstänkta varit i Sverige mellan 14-20 år. Det som är riktigt frapperande är att tre av fyra har svenskt medborgarskap. Sett till tiden i landet är det självklart inte konstigt att de har medborgarskap, men man måste börja ifrågasätta om medborgarskapet endast består av uppehållstid i landet, eller om det finns andra kriterier. Läser man Migrationsverkets färgglada broschyr, så är det inte så svårt. Styrkt identitet, myndig, permanent uppehållstillstånd, bott i Sverige i minst 5 år och man ska ha skött sig och inte begått brott. Låter jättebra.

En del av dessa misstänkta terrorister och tillika svenska medborgare verkar inte vara så skötsamma. Några återfinns i belastningsregistret och jag skulle inte vara förvånad om de var kända hos de sociala myndigheterna i kommunen. Så varför har de svenskt medborgarskap då? När man läser Aftonbladet, så känns det inte som att skötsamhetskravet är uppfyllt. Och jag är säker på att om man börjar gräva i Migrationsverkets arkiv, så framkommer det nog en och annan otrolig asylhistoria som bakgrund. Och vill ni fördjupa er i asylträsket, så rekommenderar jag er att läsa Merit Wagers hemsida.

Men vart vill jag komma då? Jo, varför ska vi dela ut medborgarskap på löpande band. Ett svenskt pass ger faktiskt ganska mycket goodwill runt om i världen. Detta håller på att urholkas av att de så kallade somaliska flyktingarna direkt efter att de har fått permanent uppehållstillstånd åker tillbaks till landet som de flydde från. Mycket märkliga asylgrunder med andra ord. Det är till och med så att en del åker ner till Somalia för att delta i kriget mot den internationellt erkända regeringen i Somalia. Och de som kommer tillbaks till Sverige fortsätter att stötta kampen både politiskt och ekonomiskt.

Så min kritik mot dagens system är att medborgarskap delas ut alldeles för lättvindigt.

Förutom de regler som gäller idag skulle jag vilja lägga till följande krav.

1. Undertecknande av ett juridiskt giltigt dokument där man intygar sin vilja att följa Svea rikes lagar.
2. Genomföra ett godkänt nationellt prov i svenska och matematik för årskurs nio.
3. Lämna DNA-prov för att säkerställa släktförhållanden (och till spaningsregister).

Observera att jag inte ställde några krav på kunskaper om Axel Oxenstierna, Gustav Vasa eller någon annan historisk person. Utan bara en grundkompetens som man måste ha för att över huvud taget kunna klara sig i sitt dagliga liv när man interagerar med sina medmänniskor.

Nu kan ju vän av ordning hävda att det finns pursvenskar som inte klarar nationella prov
i svenska och matematik. Det är helt riktigt, men det är väl ett pris som en motiverad centerpartistisk nybyggare i Sverige borde tycka är en liten uppoffring för förmånen att få ett svenskt medborgarskap.

DNA-provet då, är inte det riktigt integritetskränkande. Jovisst är det det, men då behöver man inte ansöka om svenskt medborgarskap då. Brottsstatistiken är väldigt tydlig vad gäller utomnordiska kriminella som är dömda för grova brott. Och viss vore det väl skönt att veta att eftersom man är oskyldig, så kommer inte ens polisen att spana på en när DNA kan fria en. Den rasistiskt strukturerade svensken ger ju bara gärningsmannabeskrivningar av typen att det var en arab, turk, afrikan etc. Vad bra om polisen kunde utesluta alla hederliga svenska medborgare som råkar uppfylla det vaga vittnesmålet. Dessutom vore det ju ett utmärkt tillfälle för alla icke-svenska medborgare att dokumentera sitt DNA för att ytterligare bevisa att man är en hederlig person.

Nu kommer jag till den sista poängen, som alla tror är enklast, men är de facto svårast. Intyga sin vilja att följa Svea rikes lagar. Självklart skriver vi alla på utan att tveka? Men det är klart, då måste man välja bort Sharia, Jihad, hederskulturer och andra yttringar av vissa mindre jämställda civilisationer. Det jag vill peka på är att om man inte kan välja bort en del i sina gamla kulturer, så ska man nog inte bli svensk medborgare heller. För trots allt så är ett svenskt medborgarskap och svenska värderingar inte förenliga med vissa yttringar av vare sig Sharia, Jihad eller hederskulturer.

Så min slutsats är att jag förstår att dessa män kan vara terrorister på riktigt, men att de är svenska medborgare på riktigt övergår mitt förstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar