tisdag 20 november 2018

Svensk myndighetslogik

Japp, då har vi fått höra att svenska fängelser är fulla.

Lösningen är enligt svensk logik att därmed så måste vi hitta på andra påföljder än fängelse. Märkligt, i många andra länder skulle man nog dimensionera fängelsesystemet efter antalet beräknade fångar med viss marginal.

Hur som helst, för att minska trycket på fängelser kan jag föreslå lite andra varianter.

Säg att vi prioriterade att framförallt våldsamma livsstilskriminella fick sitta i fängelse i huvudsak. Och så klart grova våldsbrottslingar.

Sen tar vi Svenne banan som fuskar med skatt eller sina företag på olika vis. Då kan jag nog tänka mig att staten kan beslagta alla egendomar från individen istället. Och sen dessutom ge en boja på en ganska lång tid. OM den ekonomiska brottslingen skulle smita utomlands, så skulle man köra stenhårt med Interpol och kanske någon variant av egendomsbeslag där det är möjligt. Plus så klart indraget pass och medborgarskap. Borde få alla ekonomiska brottslingar att sköta sig hyfsat.

Men så klart, jag misstänker att man menar att våldsbrottslingar ska kunna gå fria.

För visst är det så att brott mot staten straffas mycket hårdare än brott mot enskilda. Det är nog dags att ändra på det systemet.

För trots allt, vi betalar världens högsta skatter för att få statens skydd från våldsbrottslingar.

1 kommentar:

  1. Hyr fängelseplatser utomlands, t.ex. i Litauen eller Vitryssland. I Sverige kostar en intern med svensk hotellstandard över 5000 kr per dygn, för den summan skulle vi nog få 10 platser i vissa länder.

    SvaraRadera