torsdag 30 januari 2014

Lexbase, tillräckligt för att ändra på grundlagen?

Nu är ju tjänsten Lexbase på allas läppar. Nyfikenhet på grannar och övrig omgivning gör givetvis en sådan tjänst mycket attraktiv och efterfrågad. Att söka i Lexbase säger nog mer om den som söker än den som blir eftersökt.

Offentlighetsprincipen har ändå varit en grundval för att medborgare ska ha möjlighet att granska det offentliga. Det vore olyckligt om man väljer att begränsa just offentlighetsprincipen, som är en del av vår grundlag på grund av ett omdömeslöst företags verksamhet. För övrigt är det inte så stor skillnad mellan Lexbase och Researchgruppens grävande i domstolsarkiven.

Det som är mest frapperande är att både Datainspektionen och Advokatsamfundet börjar kräva att svensk grundlag ska ändras på grund av detta. Det vore en olycklig utveckling för samhället i stort att börja ändra på grundlagar utan att nogsamt analysera vilka konsekvenser det kan få.

Statsmannen har tänkt efter lite extra och vill komma med ett annat förslag, som skulle kunna stoppa både Lexbase och Reserachgruppen, utan att ändra i grundlagen.

Det skulle kunna vara så att offentliga handlingar skulle kunna ha immaterialrättsliga egenskaper, som förhindrade kommersiell verksamhet med offentliga handlingar. Om vi tittar på till exempel Creative Commons, så finns det inom ramen för CC möjlighet att som utgivare ställa licensvillkor som inte medger vidare spridning med kommersiell vinning, dvs. man får helt enkelt inte ta betalt, som både Lexbase och Reserachgruppen gör. Kort och gott, för alla syften där man tar betalt, så är det förbjudet. Dessutom så skulle man kunna förbjuda bearbetningar genom att till exempel ändra på sidhuvuden och påstå att det är en egen produkt. Man kan kanske till och med gå så långt att sådana redigeringar av myndighetsdokument skulle kunna konstituera urkundsförfalskning genom att man har förvanskat originalet.

Licensvillkoren skulle dock inte ta bort rätten att använda materialet som källor till ett journalistiskt arbete, men skulle effektivt ta bort alla möjligheter att i princip bara insamla offentliga handlingar för vidareförmedling mot en kostnad.

Så, vad tycker ni om Statsmannens enklare variant jämfört med grundlagsändringar som begränsar offentlighetsprincipen?

2 kommentarer:

  1. Att sådana krav skulle komma var nog min första tanke när jag besökte tjänsten. Nästan som en baktanke. Förordar ditt förslag.
    Vittnens skydd bör dock stärkas, själv skulle jag undvika att vittna i det längsta i dagens system.

    SvaraRadera
  2. massa folk håller på att diskutera sidans frammtid men vad spelar det för roll ?? Iden är redan kläckt och det kommer att komma fler garanterat. . Hitta en ny sida senast idag som verkar som att man ska kunna söka i samma register fast helt gratis ist.. tror att det är många som har insett att det är en lönsam ide så lexbase lär bara vara den första i sitt slag dessvärre :( ..

    Såg nått skränande på den nya sidan som har kommit att dom på något vis erbjuder en tjänst att du ska kunna söka av din fb och se vilka av dina fb vänner som är dömda.. sidan verkar vara under uppbyggnad fortfarande men bara att dom ens tänker att göra på det viset gör mig skrajj för vad framtiden har att säga om detta .. den nya sida har denna adress : http://www.brotts-registret.se ..

    SvaraRadera