onsdag 29 februari 2012

Alliansen utan KD slipper ta ansvar.

Göran Eriksson på SvD har analyserat KD:s roll i Alliansen.

Man kan summera det med att de övriga allianspartierna har kalkylerat med risken att KD åker ut nästa riksdagsval och att det är dags att hämta hem taktikröstarna till den egna partifållan.

Och C och FP kan definitivt behöva det.

De nya Moderaterna måste växa på egen kraft för att få en majoritetsregering, eftersom en tyst medverkan från SD inte kan påräknas efter denna mandatperiod. För trots allt är SD ett till viss del socialistiskt parti till sitt manifest.

Men om vi drar konspirationsteorin ett steg till då? Vilka akuta problem har vi i Sverige som inte har löst av Alliansen?

1. Ungdomsarbetslösheten
2. Brottsligheten
3. Bristande reell tillväxt 
4. Skolan

Nu kommer förstås anhängare av de Nya Moderaterna att försöka göra slarvsylta av mig för att jag påstår att Alliansen med de Nya Moderaterna i spetsen inte har fixat det ovanstående. Självklart med hänvisning till den finansiella krisen från 2008 och den nuvarande eurokrisen som ursäkt.

Men nu tänkte jag torpedera de så kallade "statsmännen" oavsett schattering.

1. Ungdomsarbetslösheten

Socialdemokratiska regeringar har sedan mitten av 70-talet förstått att den svenska industrin har förlorat i konkurrenskraft. Det började synas i och med varvskrisen på 70-talet, stålkrisen under 80-talet och finanskrisen från 90-talet och framåt. Till och med Ericsson och Volvo börjar få seriös konkurrens från kineser, koreaner och billigare EU-länder. Så vad har det med ungdomsarbetslöshet att göra då? Jo, (s) insåg tidigt att antalet lågkvalificerade instegsjobb skulle minska i Sverige. Dvs. antalet svarvare och skruvare skulle minska vid de svenska löpande banden till förmån för flyttad produktion till andra länder.

Så nästa steg blev att (s) skapade en struktur som skulle skjuta upp arbetslivsinsteget till 25+. Detta löstes genom mantrat "kunskapssamhället". Arbetskraften skulle bli mer kompetent och Sverige skulle attrahera investerare på grund av kompetent arbetskraft. Det hade varit en utmärkt strategi OM man hade satsat på skolan i motsvarande grad. Men det behandlar jag under skolstycket. Hur som helst så havererade "kunskapssamhället" eftersom man fick konkurrens av andra länder som klarade sig mycket bättre när det gäller att utbilda sitt folk.

Steg tre blev "informationssamhället", vilket skulle leda till en arbetskraft som kunde verka på informationsarenan genom sin kompetens. Problemet är bara att det finns ett begränsat behov av arbetare på informationsarenan och en större grad av konsumenter.

Många politiker oavsett partifärg har nog redan insett att en arbetslivskarriär som 40-70-talisterna kunde genomföra är i praktiken omöjlig idag. De generationerna kunde faktiskt börja sitt arbetsliv som städare eller vaktmästare, visa att de var pålitliga och ambitiösa och faktiskt avancera inom eller mellan företag med kompletterande studier och andra erfarenheter. Kort och gott, man var inte "körd" för att man inte hade valt rätt gymnasiekurs som 15-åring. Det fanns alltid en väg upp. Men det finns väl städjobb idag? Helt rätt, men jag är ganska säker på att RUT-städerskan hemma hos er heter Yulia, Margoza, Xenia, eller Jelena. ROT-hantlangaren på bygget heter Yuri, Woichiech eller något annat svåruttalat. Dessa har kommit hit genom EU:s regler om fri rörlighet för arbetskraft och konkurrerar ut svenska arbetslösa ungdomar utan någon egen erfarenhet och alldeles för akademiska referenser för att stanna på jobbet mer än 6 månader för att få en nystart på A-kassan.

Sen har vi den så kallade 40-talistgenerationens stora pensionsavgång som väntar. Jag säger bara en sak. Vänta inte på något som inte kommer. Hälften av 40-talisterna har redan pensionerats. Många tjänster som innehas av 40-talisterna kommer också att rationaliseras bort, dvs. det kommer inte att nyanställas då befattningarna/arbetsuppgifterna försvinner eller outsourcas till något annat land. Eller så övertas de jobben av erfarna och väl beprövade 60-70-talister med både erfarenhet och småbarn avklarade. Så 80- och 90-talisterna kommer att vara förlorare ett bra tag till.

Alliansen har lika lite som de röd-gröna en lösning på detta problem. Det kan bara lösas på ett sätt, och det vill ingen svensk politiker säga idag, eftersom man inte vinner röster på att säga obehagliga saker. Och det är jobba hårdare, konkurrera med kineser och koreaner mm. Köp inte den billigaste prylen på MediaMarkt, KÖP MADE IN SWEDEN. På 70-talet körde industriarbetarna Volvo och SAAB. Idag har de inte råd. Så då får det bli Skoda och Seat, dvs. pengarna hamnar i Tyskland.

Svensk handelsbalans är med andra ord på nedgång, dvs. vi blir snart ett importland, och då blir vi som Nordkorea.... alla har det lika eländigt.

2. Brottsligheten

Enligt BRÅ:s rapport den Nationella trygghetsundersökningen 2011 så känner svenskarna ett ökat förtroende för polisen. Helt otroligt, med tanke på medias rapporter om bilbränningar, skolbränder, upplopp, mord på öppen gata och allt annat fint som figurerar i brottslighetsväg. Alla svenskar vet dessutom att man bara gör en polisanmälan för att försäkringsbolagen kräver det för att betala ut ersättningar. Att polisen skulle klara av ett personrån är näst intill osannolikt. Eller för den delen ett inbrott eller annat. Det finns exempel på andra länder som har en poliskår som löser avsevärt fler brott än svensk dito. Men det är klart, dessa poliskårer jobbar när brottslingarna är ute på illdåd, dvs. helger dygnet runt. Men eftersom svensk polis är statliga tjänstemän, så skola de arbeta må-fr kl: 0800-1630 med vederbörlig rast och fika. Självklart har man begränsat telefontiderna, så att man kan gå på uppbyggeliga internmöten för att bli genus- eller kultursensitiv i sin yrkesutövning. Eller så blir det bara det vanliga snacket om barnen och familjen... och stressen på jobbet. Svensk polis löser tyvärr många av sina brott genom att lägga ner i brist på spaningsuppslag, dvs. det är inte lönt att gå vidare. Och då blir det UPPKLARAT i statistiken :) . Fint va?

Det här vill dock inte politikerna kännas vid, eftersom det skulle inkompetensförklara en och annan politiker. Plus att man skulle få det extra jobbigt med att förklara för polisfacket att nu var det dags att helgjobba.

3.  Bristande reell tillväxt

Det är faktiskt vårt eget fel som konsumenter. Vi väljer alltid billiga eller dyra produkter made in China, Thailand, Vietnam etc. Vad får det för konsekvenser då? Jo, varje pryl som du köper som är made in China, medför automatiskt att pengarna INTE stannar i Sverige. Men vaddådå, ska du inte få köpa billig hemelektronik?

NÄ, det ska du inte. För anledningen till att prylen du köper så billigt är att den producerades utan svenska arbetsmiljökrav, svenska lönenivåer etc. Men så illa är det väl inte, säger du? Jo, det är det. Om du gillar Apple, så googla lite efter Apple och Foxconn. Arbetare tog SJÄLVMORD på grund av de usla arbetsförhållandena. För att inte tala om alla miljöbrott som man begår enligt svensk definition. Men eftersom man skitar ner Kina, så kan vi väl strunta i det?

Anledningen till att det går dåligt för alla företag i EU är att man hänvisar till mantrat marknadsliberalism. Dvs. man har rätt som företagare att producera varorna där det är billigast och får sälja dessa inom EU. Men om EU nu vore riktigt konsekventa, så skulle de införa SKYHÖGA strafftullar på varor som tillverkas under förhållanden, regelverk och miljökrav som understiger de krav som ställs INOM EU för EU-företag. Då skulle vi nog se en stor skillnad i prisnivåerna.

Miljömuppar hänvisar till "Rättvisemärkt" som är en snuttefilt för att trösta samvetet. Det som betyder något är om den som har gjort prylen eller produkten som du köper de facto har producerat under samma förutsättningar som du själv skulle ha gjort under svensk eller EU-lagstiftning. Och "Rättivsemärkt" betyder INTE att det är tillverkat under inom EU acceptabla förhållande.

Så den reella tillväxten har försvunnit med vår konsumentgirighet, företagens girighet och vår totala ignorans om arbets- och miljöförhållanden i andra länder.

Till detta bör vi använda EU, för att minska kapitalistisk rovdrift av människor i länder där man inte har lika strikta krav som vi har i EU.

4. Skolan

Nu kommer vi till det riktigt tragiska. I det svenska samhället har jämställdhet drivits så långt att vi inte ens vill kännas vid olikheter, om den inte är kulturellt eller religiöst betingad. Dvs. skolan kan/vill/får inte ens erkänna att det finns elever som är studiebegåvade och elever som är mindre studiebegåvade. Självfallet anpassas nivån efter de mindre begåvade, för att alla ska med, till varje pris.

Det är bara att erkänna att få människor har kapacitet till att bli halvledarkonstruktörer, hjärnkirurger eller för den delen raketforskare. Faktum är att jag är mycket nöjdare om sophämtningen fungerar varje vecka än om Sverige skulle vara framstående inom raketforskning. Men skolan tillåter som sagt var inte att man erkänner dessa skillnader och framförallt anpassar studietakten till OLIKA elevgrupper.

Sång- och kulturskolor med prov på sång- och danskompetens går bra, det är ju ungefär som sportskolor/gymnasier. Det är helt ok i Sverige. Men att ens våga andas om att man kanske skulle ha skolor för högbegåvade elever som pluggade hemskt "manliga" ämnen som matematik/fysik/kemi osv. leder automatiskt till stigmatisering och anklagelser om elitism och annat dylikt. Men bristen på logik och konsekvens är total med den synen på elevbegåvning.

Häri ligger nog den största svenska bristen. Visst är det trevlig att Robyn har slagit igenom som internationell sångerska. Eller att vi har en bunt framstående ishockeyspelare som spelar i NHL. Dessa individer blev också utbildade i sångskolor och idrottsskolor på kommuners och statens bekostnad. Men att dessa individer skulle medföra en positiv handelsbalans och öka samhällets inkomster markant känns lite orimligt. Det är väl snarare de personerna som individer plus lite managers/skivbolagsdirektörer som får personlig vinning. Plus rådgivare som ser till att sångerskor och idrottare flyttar till skatteparadis.

Men att erkänna att några riktigt duktiga kemister/fysiker/matematiker skulle kunna starta livaktiga medelstora och stora företag vill ingen kännas vid från officiellt håll. Varför inte? Jo, för att skolsystemet har totalt misslyckats med att matcha fram dessa personer i volym. De enskilda talanger som finns blir snabbt rekryterade av utländska företag. Och nej, svenska börs-VD:ar ingår inte bland dessa talanger, oavsett vad de har för självbild. Nästan alla stora svenska företag börjar närma sig 100-årsstrecket snart. Och det är bara att erkänna att vi behöver lite fler NYA storföretag.

Skolans haveri är alltså att man har likriktat utbildningen såpass att alla är lika dåliga, oavsett grundförutsättningar. Och sen har man spätt på med en onödig akademisering av yrken som absolut inte behöver akademiseras. Med rejäla yrkesskolor hader ROT-byggaren hetat Anders och RUT-städerskan Berit, eller tvärtom om du vill vara genuskorrekt.

En annan avart av akademiseringen verkar vara att alla vill vara chef, dvs. ingen vill göra själva jobbet. Eller kan heller för den delen.

För att återberätta en gammal historia:

The Americans and the Japanese decided to engage in a competitive boat race. Both teams practiced hard and long to reach their peak performance. On the big day the Japanese won by a mile.

The American team was discouraged by the loss. Morale sagged. Corporate management decided that the reason for the crushing defeat had to be found, so a consulting firm was hired to investigate the problem and recommend corrective action.

The consultant’s finding: The Japanese team had eight people rowing and one person steering; the American team had one person rowing and eight people steering. After a year of study and millions spent analyzing the problem, the American team’s management structure was completely reorganized. The new structure: four steering managers, three area steering managers, and a new performance review system for the person rowing the boat to provide work incentive.

The next year, the Japanese won by two miles! Humiliated, the American corporation laid off the rower for poor performance and gave the managers a bonus for discovering the problem.

Slutsatser

Vill Allianspartierna åka ut från regeringsställning nästa val? På denna fråga är svaret otvivelaktig JA.

Att använda KD som syndabock och dessutom med lite Caremaskandaler och statsministersuttalanden om att arbeta till 75 är det fullt möjligt. Ett försvagat (s) kommer att vinna, men med kraftiga eftergifter till en miljöfascistisk (mp) politik under åren 2014-2018. Tillväxten minskar ytterligare och de röd-gröna får springa till ECB för att få nödlån. Skillnaden är bara att svenska lån inte ligger hos staten, utan medborgarnas skuldsättning i överprissatta boenden. Och när medborgarna börjar förlora jobb och lönenivåer, så kommer bankerna att knacka på i sällskap med kronofogden för att säkra sina fodringar.

Hur kan det bli så här då undrar du som läsare? Jo, de STRUKTURELLA problemen med tillväxtskapande är såpass stora i Sverige idag, att de kan svårligen lösas på en eller två mandatperioder. Om man ser att svensk konkurrenskraft har minskat stadigt sen 70-talet, så ser man att det har varit en process på närmare 40 år. Det säger sig själv att det inte kan ändras av åtta år av Allians. Tyvärr är de nya Moderaterna visionslösa, förutom mantrat marknadsliberalism. Och tyvärr är marknadsliberalism INTE lösningen på alla ekonomiska problem, lika lite som hammare är lösningen på alla verktygsrelaterade problem.

I de Nya Moderaternas tolkning innebär marknadsliberalism att man ska privatisera allt, även det som kan drivas bäst offentligt, dvs. utan avkastningskrav, utan bara självkostnadspris plus påslag för inflationsindex. Men det är klart, då väntar inga trevliga konsultjobb efter den politiska karriären. Eller styrelseposter.

Så min enkrona ligger i satsningen att Alliansen är glada om de åker ut, (s) tillväxtpolitik hindras av (mp):s miljöfascism i kombination med ett starkare SD som ställer till oreda på alla planhalvor. Alla eventuella misslyckanden efter 2014 kan då skyllas på socialdemokraterna och vi får ett system där blocken byter regeringsställning ungefär vart annan mandatperiod. Vi blir som Grekland med andra ord och frågan blir bara vem som sitter med Svarte Petter i slutändan... det blir nog du och jag, käre skattebetalare.

Kan vi göra något då?

Javisst, det tar jag en annan gång.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar