måndag 15 december 2014

Lööfs misslyckade integrationsvisioner

Så var Annie Lööf i farten igen. Den inofficiella Alliansdrottningen påbörjar sitt valarbete i DN.Debatt med artikeln "Jobb för nyanlända är nyckeln till integration".

Behöver jag säga att hon är ute och cyklar igen? Jag ska förklara varför.

Lööf blandar nämligen äpplen och päron på ett synnerligen ohederligt sätt. Först kan vi konstatera att enligt SCB så är cirka 410.000 människor arbetslösa i november 2014. Det gäller alltså alla kategorier av människor, oavsett om de är svenskar eller nyanlända. Eftersom en svensk sannolikt har större möjligheter på grund av utbildning, språklig kompetens och socialt nätverk att skaffa sig ett arbete, så är det självfallet så att procentuellt kommer fler invandrare att vara arbetslösa.

Så ska vi granska Lööfs recept för att lösa problemet.

För det första hävdar Annie Lööf att trösklar måste sänkas på arbetsmarknaden. Vad betyder det egentligen? Jo, trösklar är lika med lägre lön, lägre anställningstrygghet och eventuellt mindre byråkrati för mindre företag. Men om vi ska vara riktigt ärliga, hur låga löner tål en löneanställd i Sverige? Vi kan konstatera att den bör vara högre än försörjningsstödet som utbetalas av kommunerna. Dessutom torde lönen räcka till ett anständigt boende i en hyresrätt, sund mat och någon form av idrottslig- eller fritidsaktivitet. Plus svensk standard för att inte vara fattig, dvs. iFåne med tillbehör. I storstäderna innebär det nog att en heltidslön borde vara närmare 20kkr/månaden. Dvs. kanske inte riktigt så lågt som Annie skulle vilja. Lägre anställningstrygghet är också en väg att gå, men redan där har vi många problem idag, framförallt med timanställningar och deltidsanställningar. Med en timanställning blir man till exempel i praktiken utesluten från kreditmarknaden som låntagare och även en stor del av hyresmarknaden. Så här tillförs automatiskt ett antal hinder för att hantera sitt liv.

För det andra så tar Annie upp en fördjupad jobblinje, som är helt orimlig sett ur nyanländas perspektiv. Vårdcentraler och skolor är inte de som anställer nyanlända, just på grund av deras bristande kompetens inom vårdyrken och läraryrken. Visst, de kan säkerligen vara kunder inom dessa områden, men inte utförare.

För det tredje så tar Annie upp en förbättrad mottagning och integration. Den enda som skapar mervärden för det är Bert Karlsson och andra aktörer i det asylindustriella komplexet. Det skapar definitivt transfereringar från det allmänna till det privata, men det kommer säkerligen inte att generera mer pengar i den svenska ekonomin. Bara mer pengar på Berts bankkonto.

Som jag ser det, så visar centerpartiet inte en väg åt något håll. Man kommer med pigga tillrop och förhoppningar i debatten, men inget mer. Tomma ord utan bakomliggande förslag.

Om Annie vore helt seriös i sin debatt, så skulle hon kunna föreslå till exempel en icke-dispositiv lägstalön på den svenska arbetsmarknaden. Men den vill hon inte sätta, eftersom hon vet att för att leva på lönen, så måste den faktiskt vara relativt hög. Arbetsmarknadens parter kan ju alltid förhandla om högre lägstalöner.

Annie skulle också kunna föreslå en mycket låg företagsbeskattning för företag som har någon form av industirell produktion. Den skulle kanske kunna vara närmare 0%. Visst, man förlorar i inkomster från företagen, men samtidigt skulle man få skatteinkomster från de anställda.

Sen skulle Annie kunna föreslå infrastrukturförbättringar inom järnvägar, vägar, energisystem osv. för att faktiskt bygga grundlläggande förutsättningar för företagande. Men det skulle väl väcka ont blod i centerns kärnkraftsmotstånd att faktiskt föreslå omsättning av svensk kärnkraft.

Nä, Annie Lööf har påbörjat valkampanjen. Synd bara att Alliansens drottning bara kommer med tomma ord och en politik som består av nyliberala floskler utan innehåll.

Alliansens kronprinsessa kommer nog tyvärr inte heller att komma med något annat än mantrat arbetslinjen...

6 kommentarer:

 1. Kan hon vara så dum att hon tror att hon har något annat än tom retorik att komma med? Allt handlar ju bara om att låtsas ha lösningar fast man inte har det. Hur moraliskt är det?

  SvaraRadera
 2. Annie har rätt
  Vi måste tillåta människor vara fattiga i Sverige. Anledningen är att det bor en massa fattiga i Sverige. Alternativet är att förbjuda de fattiga, vilket är SD:s linje. Deras förslag på realisering är dock bara att avvisa nyanlända fattiga människor, vilket inte räcker för att få systemet i balans .

  Krigstraumatiserade medelålders analfabeter kan tillbringa decennier i den svenska omskolnings och rehabiliteringsindustrin utan någonsin komma i närheten av att kunna få ett jobb i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur skulle det blir realt då? Berätta!

   Radera
 3. Förstår inte riktigt din kritik mot förslaget om lägre trösklar som ju innebär lägre lön. när du samtidigt föreslår en icke-dispositiv lägstalön. Motsägelse eller så har jag missuppfattat det. Sedan för du fram infrastrukturförbättringar.som om dom är så pass dåliga nu att det är ett hinder för start av företag. Och hur kopplar du det till omsättning av svensk kärnkraft? Kanske mer energiåtgång, eller? Även om du till en del har rätt så tycker jag nog att det ser ut som att du tar ett tillfälle att angripa centern och personligen Lööf.

  SvaraRadera
 4. Frågan är hur låg en lägsta nivå är för en anständig lön för heltidsarbete. För nog håller du med om att den lägstanivån borde innebära att man INTE behöver försörjningsstöd?

  Mitt förslag är en icke-dispositiv lägstalön. Annie har faktiskt inget förslag om vad hennes låga trösklar är för något. I sann nyliberal anda överlåter hon gärna det till marknaden. Kanske är det samma som au-pair?

  Kärnkraftsmotståndet är inte helt okänt inom centern. Om vi ska ha en växande ekonomi och befolkning, så kräver det ökad energianvändning. Framförallt om vi ska ha företagande som är lämpligt för industri, där många med just lägre utbildning skulle kunna få jobb. För inte menar väl Annie att lågutbildade ska arbeta med skattefinansierade arbeten?

  Det är helt riktigt att jag angriper centern och Lööf. Tror att den sista realpolitiska ordföranden som centern hade var Torbjörn Fälldin. Lööf å sin sida floskeltoppar med en massa nyliberalt snömos UTAN några konkreta förslag alls. Att floskeltoppa med arbetslinje och låga trösklar är ingen konkret åtgärd.

  Hur skulle arbetslinje och låga trösklar se ut i en konkret motion/proposition?

  Lööf ser bra ut i media med sina catch-lines, men som konkret politiker har hon inte åstadkommit någon skillnad alls. Alltså en plakatpolitiker av värsta sorten. Men det finns det ju flera som är.

  Jag börjar luta åt att man borde inte få sitta i riksdagen innan man suttit minst två eller tre mandatperioder i en kommun, där man faktiskt måste lösa problem på riktigt.

  SvaraRadera
 5. Lööf antar att de ska gå som hemhjälper, plocka brickor på McD. och annat, kanske baka pizza för 30 kr/tim.

  Segerfeldteriet. Extrem utilitarism där man tycker gott är att 50% av svenskarna lever som 3:e världenfolk. Damberg kom ju ut i utländsk media och förklarade att hela välfärden var i fara. Det är den. Sverige var inget trevligt land före Per-Albin. För gemene man då.

  SvaraRadera