lördag 28 mars 2015

Nya Moderaterna, strategiska amatörer

Idag hade jag inte tänkt att skriva något, utan bara ladda för morgondagens fritidsaktiviteter. Men ibland måste man fatta tangentbordet och faktiskt skriva lite reflektioner om varför saker och ting är på ett visst sätt.

Vi har nämligen fått ett svar på varför Alliansen förlorade valet 2014. Det är ingen mindre än den nymoderata riksdagsledamoten Fredrik Schulte som avslöjar detta för bloggaren 6mannen.se. Avslöjar sig Fredrik med flit tror ni? Nä, det är snarare hans analys av Decemberöverenskommelsen som visar på det strategiska haveriet hos de nya moderaterna.

I princip så fruktar Fredrik en mittenregering som skulle inbegripa kanske Alliansen plus Socialdemokraterna, med ett eventuellt MP-inslag. På den grunden skulle i praktiken bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna bli oppositionspartier. Det skulle antagligen få de sista gamla moderaterna att gå över till Sverigedemokraterna eller eventuellt Kristdemokraterna.

Men sen så faller Fredrik i fällan, genom att hävda att en bred mittenallians skulle vara dålig genom att vara smaklös nog att jämföra med Finland och dess breda samförståndsregeringar. Anledningen till att man har breda regeringar i Finland är bland annat att parlamentets ledamöter är invalda på personröster. Dvs. risken för partipiska är ganska minimal och då blir finska regeringar ganska "lagom". Det vore enligt Fredrik då förödande.

Men om vi jämför Sverige och Finland, är Finland ett sämre land då?

Enligt Global Peace Index, så är Finland på sjätte plats och Sverige på elfte, är det dåligt?

I Finland värnar man sina traditioner, är det dåligt?

I Finland straffas arbetsgivare som anställer illegala invandrare, som kallas för "papperslösa" i Sverige, är det dåligt?

I Finland har man en normal volym på asylsökande, inte i Sverige, är det dåligt?

I Finland spontanantänds varken skolor, bilar, soprum eller andra anläggningar regelbundet, är det dåligt?

I Finland så är våldtäkter och gruppvåldtäkter ovanliga, är det dåligt?

I Finland förekommer i praktiken inte uppgörelser mellan kriminella på veckobasis med skjutvapen, trots en liberalare vapenlagstiftning, är det dåligt?

I princip är alla former av brott och brottsuppklarning mycket bättre i Finland än i Sverige, är det dåligt?

Fredriks strategiska tankeförmåga är alltså obefintlig. Ett av Fredriks försvar för DÖ(K) är att han hävdar att överenskommelsen skulle möjliggöra en kraftfull återkomst för Alliansen 2018.

Om vi tittar på allt det kraftfulla som nya moderaterna åstadkom tillsammans med Alliansen 2006-2014, så kan vi konstatera följande.

1. Försvarsmakten är i praktiken funktionslös i rollen nationellt försvar, se bara på ÖB:s "enveckasförsvar", kanske.

2. 187 "utanförskapsområden", där varken lag och ordning fungerar.

3. Polisen är utarmad av "effektivitetskrav" och annat nys.

4. Domstolarnas antal har minskat, trots bevisligen ökande brottslighet i samhället.

5. Tullverkets budgetminskningar medför ÄNNU sämre gränskontroll av bland annat vapensmuggling och narkotikasmuggling.

6. Svenska pass är vanligast bland flyktingsmugglare och andra kriminella, en KVARTS MILJON svenska pass är "förkomna".

7. Svensk järnvägsinfrastruktur är på dekis. Det kan vilken tågpendlare som helst intyga.

8. Skolan är såpass inkompetent, så att godkända gymnasieelever som söker till KTH måste ha extra matte för att klara sin utbildning. För att inte tala om PISA.

9. Företag överger det sjunkande skeppet, nu senast Sony, som lägger ner 1.000 kvalificerade jobb i Lund.

10. Svensk handelsbalans börjar bli negativ.

Jag skulle kunna fortsätta lista upp "kraftfull" nymoderat politik som har gått rätt åt helvete, för att tala klarspråk. Men poängen är att de nya moderaterna och Fredrik Schulte har faktiskt blundat för att en del av deras "kraftulla" politik har varit systemurholkande på ett sätt som varit enastående. Man har köpt medelklassens och arbetarklassens röster med låga skatter, men faktiskt inte fokuserat på vad som är viktigt i samhället. Nämligen att det allmänna faktiskt uppfyller sin del av samhällskontraktet. Ska vi vara riktigt ärliga, så måste jag nog säga att Socialdemokraterna förstår det här lite bättre än nya Moderaterna, även om jag inte gillar (s). Nu är sossarna bakbundna av Miljöpartiet i regeringen, men det är deras strategiska miss.

Till Fredrik med flera nya moderater vill jag bara säga en sak. Putin skiter i populistisk skattesänkarpolitik. Svenska väljarkåren bryr som om sin grundläggande säkerhet, oavsett om hoten kommer från just Putin, eller för den delen kriminella som skjuter glatt på bygden, eller rånar sonen på den nya iFånen eller mopeden. Eller gruppvåldtar dottern.

Men va fan, visst kan vi fortsätta vägen mot avgrunden. Det enda som kommer att hända är att senast 2022 blir SD ett 50,1%-igt parti, om inte de andra partierna gör en reality check och slutar flumma med sina politiska teorier.

Om jag ska få föra talan för "Svenne banan", "Nisse i Hökarängen" eller vilken annan väljare som helst, så skulle jag kunna säga vad väljarna vill.

1. Sätt kriminella i fängelse, länge. Ge polisen och domstolar ALLA resurser som krävs.

2. Se till att Försvaret är trovärdigt, på riktigt, inte på en PowerPoint.

3. Se till att skolan får disciplin igen. Ordning och reda i klassrummet och på rasten.

4. Säkerställ att icke-demokratiska krafter får svårt att verka i samhället. Och så snackar jag inte om SD, utan nazister, islamister och vänsterns våldsverkare.

5. Använd skattepengarna till något vettigt, inte stötta Palestina, som är per definition icke-demokratiskt.

6. Sluta betala bidrag till organisationer som är per definition icke-demokratiska, som till exempel Ung Vänster, som är revolutionära enligt sitt principprogram.

7. Sänk skatter på företagande och industrier, det ger fler jobb.

Nåväl, jag är ju inte politiskt sakkunnig hos något parti, så jag har kanske frihet att tänka utanför partipiskans begränsningar. Men Fredrik är välkommen att snacka med mig, om han vill.

För strategi, det är inte en fråga om långsiktig planeringsförmåga, utan ett realiserande av fakta och sakförhållanden i nuet och implementering av en väg från de negativa sakförhållandena till en bättre situation.

Fast det kräver något som många politiker saknar idag, nämligen ryggrad och integritet. Nya moderaterna verkar vara en salig blandning av både det ena och det andra. Frågan är, hur ser det ut bland de övriga i riksdagen? Fast sossarnas reträtt från Saudi-debaklet verkar vara ett gott bevis för ryggradslöshet. Och bristande integritet.

Framtiden får utvisa hur rätt jag har. För fel, det har jag inte.

1 kommentar:

 1. Svenska politiker måste tänka om och slakta ett antal heliga kor:
  -Bostadspolitiken.
  Här kräver vi en standard som vi inte har råd med. Ex Alla lägenheter ska vara handikappanapassade och ha hiss. Man får inte bygga vid vatten, vid järnväg, vid högspänningsledningar (nästan ingenstans för man bygga trots att Sverige inte borde ha utrymmesproblem jmfr med Holland). Fattiga människor måste få bo någonstans. Alltså måste man kunna bygga enkla bostäder. Flyktingar skulle kunna bo som värnpliktiga gjorde i Sverige på 1900-talet.
  - Arbetsmarknaden
  Den solidariska lönepolitikens andra steg: Lika lön för olika arbete håller inte längre. Invandrare som saknar utbildning måste beredas plats på arbetsmarknaden. Vi måste tillåta folk att jobba för de löner som arbetsgivaren kan betala. Alternanativet är inte utbildning. En 40-årig analfabet från Somalia kommer inte att hinna läsa in en studentexamen innan hon (oftast en kvinna som inte fått gå i skola) är för gammal för den svenska arbetsmarkanden (för att få ett nytt jobb i Sverige ska man vara ung)
  - Skolan
  Ideen med att det är utvecklande och bra att få bråka och skrika i skolan håller inte (Jo det var faktiskt det som var en ide på 70-talet) håller inte. De som drabbas värst är pojkar, speciellt de som är från andra länder.
  -Försvaret
  Försvaret måste återgå till sin gamla uppgift: Försvara Sverige. Iden med att bli populär genom att utkämpa kolonialkrig i tredje världen (antar att det är en feministiskt utrikespolitik) funkar inte och blir för dyrt.


  Vem kan vända skutan så totalt?
  Jag hoppas på Ebba.

  SvaraRadera