tisdag 9 oktober 2018

É du trög, eller?!

Ulf Kristersson verkar inte vara särskilt snabb i tanken. Det tog en vecka av "sonderingar" med socialdemokraterna för att förstå att (s) har inget intresse av att stötta Alliansen.

Så den stora frågan blir nu tydligen att sondera med ett annat parti i det röd-gröna blocket. Det är ganska säkert att det är inte vänsterpartiet. Så frågan är om miljöpartiet, som överlevde med nöd och näppe kvar i Riksdagen med (v) och (s) röster, kommer att lockas av Kristersson. Ett tips, (mp) är inte det liberala partiet som det startade som. Frågan är bara om Kristersson förstår att (mp) är numera ett identitetspolitiskt parti med kommunism, socialism, islamism och andra ismer på agendan skulle stötta en Alliansregering.

Jag kan spara en vecka åt Ulf. Svaret är nej. Du kommer inte att få stöd från (mp).

Så då kommer vi till pudelns kärna. Ska Ulf våga prata med Jimmie? Eller kommer Annie och Jan att hoppa i säng med Stefan?

Min gissning är att (l) och (c) kommer att svika Ulf. Makten framför allt. Sen kommer i och för sig (l) och (c) att tappa alla sina borgerliga väljare i valet 2022. Det lär inte behövas en raketforskare för att lista ut att borgerliga får söka sig till (m) eller nya partier. Sverigedemokraterna är som bekant inte borgerliga eller höger. De är högersossar av 50-, 60- och 70-talssnitt.

Den stora frågan är om över 50% av svenska väljare är socialdemokrater? Antagligen. Nu kan de välja mellan vänstersocialdemokraterna (s), socialdemokraterna (sd), mittensocialdemokraterna (c) och högersocialdemokraterna (l). (v) och (mp) är vänsterpartier idag.

Det blir en ensam vandring för Ulf, när han väl inser de politiska realiteterna.

Men den gode Ulf är kanske lite trög? Vad vet jag? Imponerad är jag inte. För nu ska vi vänta i en vecka till, innan Stefan får frågan. Stefan kommer att misslyckas. Tredje frågan går till Annie. Och då kommer vi att få en mitten-vänsterregering. Tills den kraschar, hösten 2019.

En sak är säker, alla aktörer som väljer att strunta i (sd) kommer att få problem. Vad är sannolikheten för att vänstern röstar för en Alliansbudget "light" med Annie vid styråran? Eller att Alliansen röstar på en röd-grön budget?

Jag ser bara ett politiskt harakiri för flera aktörer inför framtiden.

Så då blir frågan, vem kommer att få skulden för det brutna samhällskontraktet? Den som regerar så klart, oavsett vem det är. Och kommer vederbörande att kunna "fixa" Sveriges problem?

Svaret på det är självklart, nej. För ingen har tillräckligt radikal politik för att lösa problemen.

Hade Ulf varit smart, så hade han låtit talmannen ställa frågan till Stefan först.

Men så skedde inte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar