fredag 25 april 2014

Skolans kris, igen.

Så har jag haft det tvivelaktiga nöjet att besöka en skola i dagens Sverige. Nämligen en grundskola med tvåor. Min reflektion var följande.

Ungarna är riktigt bortskämda skitstövlar!

Jag hade alltså förmånen att följa med en dag i en tvåas liv. Det första jag slås av vilken oordning det var i lektionssalen, eller rättare sagt kaos. Trots att det fanns TVÅ lärare i klassrummet så förekom det förutom elever som försökte lära sig något även slagsmål, obstruktion av lektionen, tjat och gnäll och elever som tyckte att de INTE behövde lära sig matte, eftersom de skulle arbeta med design när de blev stora.

Kort och gott, lärarens auktoritet var noll och av intet värde för eleverna. Utöver det så satt eleverna ALLTID vid gruppbord, vilket inte bidrog till studiero, utan snarare skapade förutsättningar för just knuffande och kivande. Eller samtal mellan kamrater istället för att lösa de ställda uppgifterna.

En sak är säker, inga mängder av betyg, lärarcertifieringar eller omorganisationer kan någonsin fixa det som jag observerade. Här krävs det något annat.

NÄMLIGEN, FÖRÄLDRAR, UPPFOSTRA ERA BARN!

Jag kan ärligt talat säga att de två lärare som jag såg, försökte verkligen göra sitt bästa. Men det spelar ingen roll, om eleverna skriker "fuck you" till lärare och håller på med helt andra saker. Jag vill gå så långt i min analys att jag vill påstå att hela skolkrisen är FÖRÄLDRARNAS fel. Våra barn får inte lära sig att hantera motgångar, alla ska få vara vinnare och annat trams gör våra barn oförberedda på livets hårda skola. Därav all "press" som elever gnäller om på högre utbildningar. Det är väl inte konstigt om barnen är bortskämda, struntar i auktoriteter och inte har självinsikt.

Kort och gott, mitt recept är att om en lärare kontaktar dig om att det är problem med dina barn, så betyder det inte att läraren har fel. Det är snarare så att om läraren till slut har bestämt sig för att kontakta dig som förälder, så är det RIKTIGT illa. Förutsätt att läraren har rätt och dina barn har fel, helt enkelt. Någonstans måste vi lita på andra vuxna mer, än barn som har lärt sig att fuska och ljuga som en del av sin uppfostran. Eller ännu värre, skriker "fuck you" till en lärare och tror att det är en kritisk inställning till studier.

Ja, jag är förbannad. Men inte på skolan, politikerna eller lärarna. Utan på er föräldrar, som tror att uppfostran av barn är samma sak som att vara "kompis" med sina barn.

Uppfostran innebär att man ska lära barnet vettiga förhållningssätt gentemot sina medmänniskor. Man måste också sätta BEGRÄNSNINGAR för sina barn, när det behövs. För det är bara att konstatera att ouppfostrade barn är små egoistiska narcissister. Om du som förälder inte uppfostrar dina barn, så kommer en liten skitunge att bli stor skitstövel som vuxen.

Små barn, små problem. Stora barn, stora problem. Se till att uppfostra dina barn NU, imorgon är det för sent.

5 kommentarer:

 1. Föräldrar idag uppfostrar sina barn till att bli bortskämda skitungar, som tror att det är en mänsklig rättighet att ha dyra märkeskläder och iphone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå där! Nästan alla föräldrar har i Sverige idag, outsourcat uppfostran till dagis. Från ett års ålder är nästan alla barn större delen av sin vakna tid på dagis. På morgonen stress till dagtid, på kvällen kvällsmat och sedan i säng. Medans föräldrarna förverkligat sig själva på arbetet. Den lediga tid som är på helgerna vill inte föräldrarnas uppfostra!

   Detta är systemet i Sverige idag och det har stora likheter med hur valparna togs om hand av grisarna på Djurfarmen, att uppfostras. Socialism i praktiken för allas bästa. Vov vov grrrr åt dig opositionella människa! Akta dig så inte hundarna/barnen jagar dig över häcken.

   Radera
 2. Människan har en god förmåga att förstå vilket beteende som belönas och vilket som bestraffas. Barnen anpassar sig efter villkoren i klassrummet. Världens bästa uppfostran kan inte ändra på detta.
  På Engelska skolan i Sundsvall är det vara ordning och reda. Trots att det är samma barn med samma uppfostran som på andra skolor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föräldrarna har alltid ansvaret att uppfostra sina barn i grundläggande social kompetens. Detta ansvar kan aldrig överlåtas åt skolan. Skulle jag tagit över lektionen, så hade barnen fått så mycket skäll att några hade säkert blivit kränkta och föräldrarna hade protesterat mot skolan.

   Radera
 3. Sådana föräldrar, sådana barn. Är det inte så? Hur lever vi vuxna (nå, inte alla) idag? Konsumtion med lånta pengar. Vill ha, vill ha. (Bra, köp mer, håll hjulen igång, "femkronorna ska studsa på bordet av iver att få konsumeras" säger t o m vår statsminister). Är inte det bortskämt?

  SvaraRadera