måndag 24 augusti 2015

Det kommande inbördeskriget i Sverige...

som inte kommer.

Det är intressant att läsa SD-troll som skriver om ett kommande inbördeskrig i Sverige mellan den obefintliga etniciteten svenskar, som enligt högt uppsatta politiker inte existerar och sen diverse konstellationer av invandrare, företrädesvis muslimer. Sen kopplar man gärna sina sakargument till fenomen som x-antal no-go områden för svensk polis och en ganska vild kriminalitet med både skjutningar och handgranatssprängning på minst veckobasis.

Då måste jag nog göra SD-trollen besvikna, eller rättare sagt, påstå rakt av att de fantiserar. Ganska morbida fantasier dessutom.

Låt oss anta att det finns ett antal islamister som vill ta över Sverige, bara för att tillfredsställa fantasin. Då får vi också anta att det behövs ett antal kriterier för ett lyckat övertagande. Låt oss anta att önskat slutläge (end state för dem som håller på med militäriska) är att svensk lagstiftning baseras på sharia i någon variant.

Låt oss anta att det är alla icke-existerande svenskar mot muslimerna.

Muslimerna vill införa sharia.

Så då börjar muslimerna analysera realiteter.

Första kriteriet är att man har en avsikt (intent) att införa sharia.

Det här kriteriet finns nog hos en hel del muslimer som är marginaliserade i samhället, dvs. de flesta. När man känner sig marginaliserad, så är det inte helt ovanligt att man som religiös tror att en striktare religiös tolkning av samhället är det allena saliggörande. Fenomenet drabbar inte bara muslimer, vi ser samma tendens hos religiösa marginaliserade grupper i USA.

Så då har vi kanske 200.000 muslimer i Sverige som vill ha sharia.

Bra, kriterium ett är uppfyllt.

Kriterium två är att man behöver ha en förmåga (capability) att påbörja inbördeskriget. Och här kommer den bristande analysen. Om vi gör antagandet att Islamiska Staten I Skandinavien har förmåga att föra krig i form av gerillakrig och eventuellt lätt infanteri, så kan vi konstatera att det är gränsen för vad islamisterna klarar. De har inte tillgång till eller utbildning för att agera med tyngre vapen. Och här tas det för intäkt att mordbrand, gangsterskjutningar, handgranatssabotage och åklagarhemsspräningar är en sådan förmåga.

Så kriterium två är uppfyllt, till del.

Det viktigaste kriteriet är kapacitet (capacity). Hur många av de 200.000 muslimerna skulle kunna utgöra en reell stridande styrka? Här kommer vi till bristen. Många kan säkerligen vara passiva eller till och med stöttande funktioner till islamisterna. Men reell stridskapacitet? Knappas. Om vi tittar på ett normalt no-go område i Sverige, av vilka det finns 187 stycken till dags dato, så hur illa är det egentligen? Vi antar att det finns kanske en hård kärna av 20-50 individer med en våldskapacitet som inte är obetydlig. Om vi samtidigt antar att de har en aktiv supporterskara som är tio gånger större, dvs. 200-500 personer som har viss våldskapacitet, så har vi nog uttömt islamisternas kapacitet. Totalt sett om vi räknar värsta fallet (most dangerous), så räknar vi 200 områden x 600 personer. 12.000 personer blir det. Det låter ju jättemycket och revolutionen är här, eller?

Nej, faktiskt inte. För det handlar inte bara om antalet människor, det handlar också om logistik, underrättelsetjänst, samverkan, samordning och så vidare. Plus att sannolikt är till exempel Södertäljes no-go områden inte islamistiska. Snarare syrisk-ortodoxa.

Det finns cirka 28.500 poliser i Sverige. Vi har EU:s lägsta polistäthet per capita. Det finns cirka 51.500 militärer i Sverige. Inberäknat hemvärn. Så summerar vi den svenska statens våldspotential i antalet människor, så hamnar vi på 80.000 personer. Baserat på antalet personer, så är statens våldspotential högre än islamsternas och har bättre utbildning, materiel, logistik, underrättelseresurser med mera

Islamisterna förstår sig faktiskt på det här. De har inte och kommer inte att påbörja något inbördeskrig. För de vet att de kommer att förlora.

SD-troll som snackar om inbördeskrig har en mycket begränsad förståelse för militär och polisiär verksamhet. Eller så är det personer som i den anglosaxiska världen kallas för "armchair warriors", dvs. personer med ett MÖP-igt intresse utan faktiskt kompetens.

För övrigt, varför skulle islamisterna påbörja ett krig de inte kan vinna, och som dessutom skulle få övriga EU att vakna, när de istället kan kräva "respekt" för sin religion och sina seder av svenska politiker.

Jag bara väntar på hädelselagen. Fast den kommer säkerligen att kallas för religionstoleranslagstiftningen enligt nyspråkstradition. Som efterföljs av arvsliberaliseringslagstiftningen. Och äktenskapsliberaliseringsbalk.

Glöm inte var du läste det först.

PS: Det är troligare att vi får ett hybridkrig mot Ryssland än ett mot Islamiska Staten I Sverige. Vilket är sämre, förstås. Fast SD-trollen tycker ju att Putin säger och står för sanningen och en god demokrati.

11 kommentarer:

 1. Kan tillägga att "no go" området Skäggetorp i Linköping inte är "no go" på riktigt. Jag antar utifrån detta att ryktena är överdrivna viljet förvisso inte tar bort risken för problemspridning.

  Den risk jag finner rimlig är att yttre aktörer bedriver konflikter här. Jakt på oppositionella som flytt, lite IS dåd för att bättra på rekryteringen, underhåll av etniska konflikter för att hålla sammanden egna gruppen över gränser och så skulle aktörer som Rysslad kunna sponsra vfsh som upprör och destabiliserar om de förbereder en aktion mot baltstaterna.

  SvaraRadera
 2. Jag anser att du är rätt ohederlig i din argumentation när du trycker ner SD-trollen pga att dagens styrkeförhållanden då trenden idag talar för att muslimerna (med okänd förmåga) ökar mer än rättsväsendet.
  Med det sagt vill jag påpeka att jag inte tror att den trenden kommer vara ihållande under rådande samhällsklimat.

  Min worst case scenario tes (gällande migration) är
  Att vid en eventuell (rentav trolig) ekonomisk kris kommer invandrarna bli syndabockar och leva minst sagt farligt, ev skulle något sådant leda till inbördeskrig men mer troligt folkmord (enl nuvarande styrkeförhållanden)

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara hålla med. Det kommer inte att bli ett religionskrig i Sverige. Att vi troligen kommer att drabbas av terrordåd är en annan sak, det vore konstigt om vi skulle klara oss.

  SvaraRadera
 4. Svårt att sia, men det var inte en demografiprofessor som skrev detta förvirrade inlägg. Klart det kan bli inbördeskrig i Sverige. Alla ingredienserna finns på plats om än inte ännu i rätta proportioner. Men vi är snart där. Då behövs en utlösande faktor såsom kraftfull ekonomisk kris. Det finns också risk för etnisk svensk exudus. Läs historia och tänk långsiktigt. Sverige kommer inte drabbas av muslimsk organiserad terror eftersom svenska staten är det bästa som hänt IS mfl. Sverige får inom sinom tid muslimsk majoritet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad var det som var förvirrat?

   Radera
  2. Jag insåg vad jag ansåg förvirrat. Det du skriver om är egentligen någon form av hybridkrig där en utomstående makt (exvis muslimer) vill angripa svenska staten. Det låg inte i min sinnevärld att ens tänka så verlighetsfrånvänt. Vad vi kanske får se är ett sammanbrott i statens funktioner utlöst av eknomiskt sammanbrott eller annan katastrof, med därpå följande oro mellan folkgrupper/områden i Sverige.

   Radera
 5. Inbördeskrig blir det knappast mellan svenskar och invandrare. De flesta umgås och arbetar ihop och har inga problem med det. Men att ta emot fler än vi kan få in i samhället skapar ilska och motsättningar i no go zoner. De får inga arbeten skolan är dålig och då reagerar man med ilska mot myndigheter, brandbomber mot socialkontor, polisstationer och andra myndighetsutövare. Då ingen lyssnar på dem. Man sluter sig mer samman i området man bor. Vi får enklaver som det alltid blir med stor invandring, bara att se sig om i världen USA, Brasilien och kineser i hela östern som bor och arbetar i vissa områden. Jag har rest i hela världen och sett dem. Ett delat samhälle blir det, går inte att vända trenden nu. Fientligt behöver det inte bli. Men myndighetspersoner kan komma att leva farligt även från svenskar som hamnar i utanförskap. Hemvärnsmän skjuter inte på civila men trängda poliser och soldater gör det.

  SvaraRadera
 6. Polisen har under många år visat att de inte längre kan skydda vanliga svenskar på allmän plats. De kan inte skydda gamlingar utan vapen från rumänska rånarligor i glesbygd. De kan inte skydda allmänheten i Malmö från handgranater. De kan inte ens skydda sig själva från handgranater Tumba nu i dagarna. Känslan är dessutom att rättsväsendet inte straffar våldsverkare med utländsk härkomst. I Dalarna nyligen så stod en arabflykting åtalad för att ha slagit 19 kvinnor samt en fyra årig flicka. Ändå kan den slemma åklagaren inte föreställa sig att araben inte borde ha asyl. Det finns flertal gängvåldtäktsmål där förövaren bara får 50 - 70 timmars samhällstjänst som straff. En invandrare sköt sin svenska 17 åriga flickvän Sandra i huvudet med pistol när hon sov och kom undan med två år i i fängelse. Det är alltså lagen och dess fogdar som kommer få känna folkets vrede på samma sätt som Den danska fogden Jusse i Västerås blev dräpt av Engelbrekts män. Det kan också sprida sig till listan på hatade politiker. Det är ett flertal som borde få pröva stupstocken. Jag vet att Landsförrädare är en term i krig. Men i folkmun på nätet så är det inte ovanligt. Jag vet att flyktingkramarnas hat mot Jimmie Åkesson och även mot vanliga SD sympatisörer är glödande. Jag kan meddela att Sverigevänners förakt mot våra motståndare är gränslöst. Extremvänstern har nog inget emot kaos och inbördeskrig. Personligen låter det inte så tokigt. Det kan vara mycket mindre skadligt för nationen än två miljoner muslimer eller ändå fler. För sannerligen, de verkar aldrig ta slut. Jag har gjort värnplikten för att försvara mitt land. Tar gärna en kula om det gagnar mina barn och barnbarn.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med på vissa delar av din text. Visst kan många av trollens påståenden om ett svenskt inbördes krig vara överdrivna, men det finns sanning i deras yttranden.

  Om vi delvis följer och bygger på ditt scenario:

  * Islamister i olika orter har bevisligen förmågan att skaffa sig skjutvapen kriminellt, alltså lätt infanteri (handeldvapen som pistoler, granater, militära gevär och även jakt gevär. Även hemmagjorda bomber). Förmodligen finns inte tillräckligt med vapen åt alla, fast man får inte glömma att slagvapen (knivar, klubbor, yxor etc) finns så det räcker.

  * 120 000 islamister med stridskapacitet (utan materiell), vi kan t.o.m minska detta antal för att ge fördel till den svenska lag upprättshållaren (dvs polis, militär). Vi minskar det till 60 000 islamister med stridskapacitet (med hyfsad lätt beväpning) och 40 000 i reserv. Även dessa siffror är höga.

  * Vi antar att organisering sker i de olika no-go zonerna och över internet. Andra terrorist organisationer kan lätt ha kontakt med det "Nordiska Islamska Staten (NIS framöver)", och kan hjälpa till med organisering och delvis träning (de har ju lyckats med rekrytering till ISIS från sverige, så det bevisar god kontakt).

  * Din data på militärer och poliser är inte sann. Med goda källor kan jag rätta dina siffror.

  Aktiva soldater redo för strid: 5 807
  Hemvärns soldater som är aktiva: 20 141
  Inaktiv "stridspersonal" (officerare, specialister och reserver): 20 000 +/- 1000

  TOTALT antal möjliga soldater: 40 000 +/- 5000. Bästa fall 45 000 (detta är väldigt extremt för sverige, om ens möjligt)

  Faktorer som: sjuka, omhändertagande av personlig familj, och en massa andra anledningar påverkar antalet soldater som kan vara med och strida. Till och med en deviation av 5000 soldater är lite, förmodligen skulle färre vara stridsredo (mest inaktiva hemvärn). Vi måste tänka att dessa är till majoritet svenskar som inte har erfarenhet av skarp krigsföring (dvs inte veteraner).

  Tjänstgörande poliser: 20 051

  Hur många tror du aktivt skulle strida av dessa 20 000 poliser? Militärens uppgift är att strida. Polisernas uppgift skulle vara att upprätthålla lag och ordning i de konfliktfria områdena i sverige. Dessutom har inte polisen stridsförings utbildning som militärer har, poliser ska nedveckla en potentiellt hotande situation, militären ingriper när den blir okontrollerbar. Då kan alltså inte polisen utföra sin uppgift.

  Vi får inte glömma beredskaps polisen, militär polisen och piketen. Dessa skulle dock heller inte aktivt strida om det absolut inte behövdes. Piketen skulle möjligtvis sättas in i special fall (gisslandrama etc), men förmodligen inte i en stridszon.

  * Visst, armén och polisen har bättre utrustning och träning, men NIS skulle övermanna dem med personal antal.

  Sveriges krigstyrka (militär, polis och frivilliga): Rimligtvis 60 000 (med alla reserver och allt, BÄSTA scenario för sverige).
  NIS krigstyrka: 60 000 plus reserv av 40 000 (också bästa scenario enligt mig, i ditt scenario).

  DEL 2 I EN ANNAN KOMMENTAR

  SvaraRadera
 8. Jag håller med på vissa delar av din text. Visst kan många av trollens påståenden om ett svenskt inbördes krig vara överdrivna, men det finns sanning i deras yttranden.

  Om vi delvis följer och bygger på ditt scenario:

  * Islamister i olika orter har bevisligen förmågan att skaffa sig skjutvapen kriminellt, alltså lätt infanteri (handeldvapen som pistoler, granater, militära gevär och även jakt gevär. Även hemmagjorda bomber). Förmodligen finns inte tillräckligt med vapen åt alla, fast man får inte glömma att slagvapen (knivar, klubbor, yxor etc) finns så det räcker.

  * 120 000 islamister med stridskapacitet (utan materiell), vi kan t.o.m minska detta antal för att ge fördel till den svenska lag upprättshållaren (dvs polis, militär). Vi minskar det till 60 000 islamister med stridskapacitet (med hyfsad lätt beväpning) och 40 000 i reserv. Även dessa siffror är höga.

  * Vi antar att organisering sker i de olika no-go zonerna och över internet. Andra terrorist organisationer kan lätt ha kontakt med det "Nordiska Islamska Staten (NIS framöver)", och kan hjälpa till med organisering och delvis träning (de har ju lyckats med rekrytering till ISIS från sverige, så det bevisar god kontakt).

  * Din data på militärer och poliser är inte sann. Med goda källor kan jag rätta dina siffror.

  Aktiva soldater redo för strid: 5 807
  Hemvärns soldater som är aktiva: 20 141
  Inaktiv "stridspersonal" (officerare, specialister och reserver): 20 000 +/- 1000

  TOTALT antal möjliga soldater: 40 000 +/- 5000. Bästa fall 45 000 (detta är väldigt extremt för sverige, om ens möjligt)

  Faktorer som: sjuka, omhändertagande av personlig familj, och en massa andra anledningar påverkar antalet soldater som kan vara med och strida. Till och med en deviation av 5000 soldater är lite, förmodligen skulle färre vara stridsredo (mest inaktiva hemvärn). Vi måste tänka att dessa är till majoritet svenskar som inte har erfarenhet av skarp krigsföring (dvs inte veteraner).

  Tjänstgörande poliser: 20 051

  Hur många tror du aktivt skulle strida av dessa 20 000 poliser? Militärens uppgift är att strida. Polisernas uppgift skulle vara att upprätthålla lag och ordning i de konfliktfria områdena i sverige. Dessutom har inte polisen stridsförings utbildning som militärer har, poliser ska nedveckla en potentiellt hotande situation, militären ingriper när den blir okontrollerbar. Då kan alltså inte polisen utföra sin uppgift.

  Vi får inte glömma beredskaps polisen, militär polisen och piketen. Dessa skulle dock heller inte aktivt strida om det absolut inte behövdes. Piketen skulle möjligtvis sättas in i special fall (gisslandrama etc), men förmodligen inte i en stridszon.

  * Visst, armén och polisen har bättre utrustning och träning, men NIS skulle övermanna dem med personal antal.

  Sveriges krigstyrka (militär, polis och frivilliga): Rimligtvis 60 000 (med alla reserver och allt, BÄSTA scenario för sverige).
  NIS krigstyrka: 60 000 plus reserv av 40 000 (också bästa scenario enligt mig, i ditt scenario).

  DEL 2 I NÄSTA KOMMENTAR

  SvaraRadera
 9. DEL 2, UPPFÖLJARE TILL MIN FÖRRA KOMMENTAR

  Kan sverige ens mobilisera 60 000 personer, flytta omkring dem etc. ?
  Kan NIS ens mobilisera 60 000 + 40 000 personer?

  * NIS är änsålänge "under radarn" men de planerar och utför ett visst antal bombdåd för att skapa måttligt kaos i sverige, ett antal massakerar utförs även. Sverige är i chock, men börjar mobilisera sitt försvar.

  NIS skapar demonstrationer (dessa demonstrationer utgörs av reserven och andra icke stridande NIS anhängare) mm i alla de städer som de finns i. Detta skapar påfrestningar hos polismyndigheten och möjligtvis hemvärnet som ska sättas in vid större "hot" som ännu inte kräver full militär inblandning.

  NIS tar över olika statsdelar och utför mord på svenskar och andra folk grupper. Tar stora gisslan på civila medborgare.

  Militären sätts in, men kan inte använda artilleri, rörligt pansar eller flygvapen (endast till spaning) eftersom civil befolkning är i vägen (gisslan och annars normal beboelse).

  Detta skulle givetvis utvecklas etc, men detta är nog med kaos för att skaka om sverige REJÄLT, infrastruktur skulle gå sönder i många delar, internationella företag skulle dra ut sina satsningar då sverige blir osäkert, folk vandring av svenskar och andra civila som flyr krigszonerna.

  * Sverige blir till ett skit land.

  --- --- --- --- --- (scenariot är nu över)

  Jag tror inte att något speciellt stora händelser behövs för att göra sverige till ett skräpland. Detta scenario är en extrem skildring av ett inbördes krig i sverige. Detta skulle skapa extrem oro i grannländer och instabilitet i europa. Ryssland kanske tar sin chans och invaderar?

  T.o.m 100 eller 1000 beslutsamma islamister kan orska OFANTLIG skada i sverige.

  Jag tror iallafall att man inte bör underskatta och blunda för möjliga scenarion. Även fast de är extrema så måste man förhindra möjligheterna till att de sker.

  Personligen tror jag inte att det hypotetiska NIS skulle vinna kriget pga att sverige inte själv skulle utföra striden, vi har ju Finland och Norge mm som skulle assistera, men sverige skulle bli förstört många år framöver. NIS skulle "vinna" på det sättet skapa en evig skräck hos svensken och europa.

  Sen vet man ju inte vad som kommer hända framöver i världen. Jag tror det ser mörkt ut.

  Källor (siffror angående svensk personal):

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/forsvarsmakten-i-siffror/

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Polisen_i_Sverige

  https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Statistik/01%20Polisen%20nationellt/Personalstatistik/Antal%20anstallda%20per%20personalkategori%202001%20till%202014.pdf

  SvaraRadera