måndag 10 augusti 2015

Handgranatistan och stigmatisering av jugoslaver

Så var det dags igen att spränga en handgranat i Malmö. Det verkar vara det nya MO (modus operandi) för kriminella i Malmö. Fast egentligen är det ett MO som vi känner till från ETT av länderna i före detta Jugoslavien. Nämligen ett land där befolkningen har en tradition av blodshämnd och där man närmar sig offret genom att skrämmas först med handgranater genom att skada egendom som bilar och fastigheter för att därefter skada individen, om inte kompensation i någon form kan utverkas.

Det som är riktigt frustrerande är att man faktiskt stigmatiserar ett antal oskyldiga folkgrupper genom medias rapportering om problemet. SR kallar det helt fräckt för att man har gjort beslag på 100 handgranater från "forna Jugoslavien", trots att Sverige har erkänt alla länder efter Jugoslaviens sammanbrott. Man vet också att ett av de kriminella gängen har en etnisk karaktär. Men då frågar jag mig, varför ska en serb, kroat eller sloven stigmatiseras genom att SR använder sig av begrepp som forma Jugoslavien, när det är synnerligen troligt att handgranaterna kommer från Kosovo eller Albanien. Det är inte helt ovanligt att den albanska diasporan åker hem till släkten på sommaren och sen så åker det med lokala specialiteter med hem till Sverige, Schweiz,  Tyskland med mera. Som till exempel raki, slivovic och handgranat typ F-1.

En sak är säkert, det nya Sverige är minsann inte tråkigt. Är det det här som betyder mångkulturellt spännande? Då vill jag nog säga att det var bättre förr med fulla etniska svenska kriminella som slogs med morakniv.

1 kommentar:

  1. visst har du rätt, men frågan är ju så mycket större än så. När man tar upp sådana här småsaker och inte tar upp det verkliga problemet som är vårt folks framtid och existens gynnar det bara mångkulturens förespråkare som kan låtsas vidta åtgärder mot ex.vis handgranater. Vanligtvis riktas åtgärderna mot alla så att de etniska svenskarna får lida för vad invandrare ställer till med. ex.vis pass, vapentillstånd m.m.m.

    SvaraRadera