söndag 25 oktober 2015

Alla systemkollapsers moder

Som många av mina läsare känner till, så har Försvarsmakten utsatts för en veritabel bantningskur, som har lett till det berömda kommande enveckasförsvaret något kommande år i en bestämd men ändå obestämd framtid. Nu var det väl inte så farligt egentligen, om inte Putin hade börjat att annektera Krim och bedriva krigföring i Ukraina. Vilket bara visade på att marknadsliberalism inte var Putins melodi. Vilket tydligen förvånade alla strategiska tänkare i EU. För visst blev väl alla sovjetryssar omvända till liberalismen när Sovjetunionen föll. Och när ett fyllo ersattes av en intelligent förde detta KGB-officer, så borde väl allt bli till det bättre. Men som sagt, då har man inte koll på Sovjetunionen fungerade. Och inte heller vilka värdegrunder en tjekist kunde ha.

Nåväl, vi får hoppas att ryggradslösheten i Sverige kompenseras av finländare, balter och polacker, som står i första linjen mot Ryssland.

Men, det var inte dagens ämne. För trots allt, ett krig mot hela Europa och EU är nog något som till och med Putin kan få mycket svårt att sälja till oligarkerna som en "bra affärsidé". Så risktagningen i försvarsområdet är kanske ursäktlig till en viss nivå.

Men något som INTE är ursäktligt är faktiskt innebörden av det som bloggrannen Cornucopia skrivit om på sin blogg. Nämligen hur den "nya" polisen fungerar, eller snarare inte. Konsekvenserna av en icke-fungerande poliskår och no-go zoner är inte en teorikonstruktion som om Putin och Ryssland skulle anfalla ett EU-land, utan att andra aktörer i landet tar över våldsmonopolet och rättsskipning efter eget godtycke. För trots allt, någon kommer alltid att ta ett initiativ, om staten inte lyckas upprätthålla lag och ordning.

Om vi tittar på statistik från Eurostat, så kan vi avläsa att per capita har vi mer våldsbrottslighet i Sverige än till exempel Tyskland eller Frankrike. Trots allt är det två länder som är snarlika Sverige vad gäller välfärdssystem och industriell nivå. Så varför är det så då?

Jo, våra kära politiker tycker så mycket om effektivisering av myndigheter, att de effektiviserat ända fram till dysfunktionalitetsgränsen och helst en liten bit över. Polisen har i många år drabbats av statistikjakt, rent statistikfusk, direkt nedlagda brottsutredningar och andra fenomen, som har medfört att poliser som faktiskt är ute bland medborgarna är så få, att man i praktiken inte hittar några ute i det verkliga livet. Ja, du ser dem i storstäderna och tätorterna utanför storstäderna, men sen då?

Så vad är det grundläggande problemet egentligen? Jo, att våra politiker har "effektiviserat" polisen i så stor omfattning att vi har bara cirka 200 poliser per 100.000 invånare i Sverige. I Frankrike och Tyskland har man strax över 300 poliser per 100.000 invånare. Alltså så har man 50% fler poliser per capita än vi har i Sverige. Det märkligaste av allt är att nu ökar dessutom befolkningsprognoserna för antalet invånare i landet, samtidigt som då polisen "effektiviserar" ytterligare.

Var och en kan räkna ut vad effekten blir av detta. Skulle tro att laglöst land kommer att öka. För att inte tala om vilka andra negativa konsekvenser det kan få för det sociala kontraktet mellan staten och medborgarna.

Till skillnad från då ett teoretiskt ryskt anfall mot Sverige eller ett EU-land, så är det inte en teorikonstruktion att det finns en hög och ökande brottslighet. Hitintills har politikernas svar varit allt från omorganisationer till flosklande. Men inte det som behövs på riktigt, nämligen att den svenska poliskåren måste växa med 50%, för att möta framtida polisiära uppgifter. Och då talar jag inte om poliser i inre tjänst, utan sådana som är ute på stan och byn under helger och låser in bus.

Sen kommer säkerligen en utökad poliskår att ställa ökade krav på kriminalvården och domstolsväsendet, eftersom man kan räkna med att fler blir lagförda. Det är för övrigt två ytterligare myndigheter som "effektiviserar" genom att minska personal och infrastruktur för myndigheternas arbete.

Men som sagt, det är ju mest synd om brottslingarna, så varför ska vi sätta fast dem?

Polisen har kollapsat i praktiken. Nu får vi se om det blir snack om "ordning och reda", eller om det faktiskt blir en konkret insats för att stärka polisens kapacitet på riktigt.

Min gissning är snack. Men det är bara jag som är pessimistisk, eller vad tror du?


2 kommentarer:

  1. DN gick tidigare ut med att det aldrig har varit så lite brott som nu, i samband med morden på IKEA.
    Jag kollade mot data på både BRÅ och SCB vars siffror gick åt andra hållet med kraftigt stigande brottslighet.
    Men som vi alla vet så har media alltid rätt. Alltså blir det bara bättre!

    SvaraRadera
  2. Jag tror att det om några år inför smärre statsbidrag till medborgargarden som registrerar sin verksamhet för att hålla lite ordning på dem och samla statistik.

    SvaraRadera