torsdag 29 oktober 2015

Sverige brinner?!

Ja, det brinner i Sverige mest hela tiden. Det är hemskt när någon/några tänder eld på blivande eller befintliga asylboenden. Men vi ska ha klart för oss att dessa bränder är inte så omfattande.

Orsakerna till bränderna kan vi säkerligen kategorisera i följande.

1. Tekniskt fel i en nyligen uppförd elinstallation. (elbrand)
2. Asylsökande/boende själv startar branden. (försök till mordbrand eller allmänfarlig ödeläggelse)
3. Någon saboterar boenden (försök till mordbrand eller allmänfarlig ödeläggelse)

Det intressanta är att det här har alltså hänt ett 20-tal gånger, utan att man har kunnat peka på entydiga orsaker. Men det mest troliga är antagligen att alla alternativ från 1-3 kan inrymmas i brandorsakerna. Trots det så mobiliseras samhällsresurser som polis och även helikoptrar för att "hitta" eventuella förövare. Skulle misstänka att det finns mycket bättre och mer kostnadseffektiva sätt att bedriva kriminalunderrättelsetjänst. Men som sagt, vi vet ju att vissa myndigheter vill visa sig på styva linan genom "att göra något", oavsett om det är kostnadseffektivt och/eller rationellt.

Nåväl, jag ska inte avslöja de effektivare metoderna, men jag är helt säker på att de som kan KUT, vet vad jag menar.

Så varför är jag inte så bekymrad då? Jo, för det brinner hela tiden i Sverige. Enligt MSB brann 462 skolor 2013. Det är MER än en skola om dagen. Vi kan anta att en variant av 1-3 gäller här som brandorsak också. Men byt ut asylsökande mot elever. Alltså, i snitt så brinner nästan en och en halv skola per dag i Sverige. Oftast i "utanförskapsområden".

Inte för att jag vill måla fan på väggen, men det känns som om viljan till lagföring verkar vara selektiv, beroende på vem som är potentiell förövare. Vilket för övrigt bekräftas av vissa polischefer, att man har kanske inte alltid likhet inför lagen.

Visst är det fantastiskt att man sätter alla klutar till när det gäller att utreda asylboendebränder, men när det gäller skolor, där faktiskt dina och mina barn har sin dagliga arbetsplats, då verkar ambitionsnivån att hitta förövarna vara så nära noll som det bara kan vara. För övrigt så beräknas skolbränderna varje år kosta EN HALV MILJARD per år. Inte småpotatis.

Det är tydligt att samhället retirerar allt mer från sitt våldsmonopol, om man inte ens bryr sig om en halv miljard per år i offentliga värden.

Ja, det är helt rätt att man ska försöka lagföra de som bränner ner byggnader. Men det borde vara lika angeläget för skolor som asylboenden. Och för skolor kanske ännu mer angeläget, eftersom våra barn och även invandrarbarnen är beroende av skolorna för sin framtid.

Men, vad är väl en brinnande skola med eventuellt "fel" mordbrännare, när man kan hitta mordbrännare med "rätt" hudfärg, ideologi eller annan störning.

Svensk lag gäller uppenbarligen för vita och medelålders. För övriga är den lite godtycklig.

Skrivet på ett tangentbord nära en plats där en skola har brunnit. Och någon har ramlat från en balkong. Men ingen fara. Ingen brottsling av "fel" sort har åkt fast.

Land ska med lag styras. Företrädesvis ska lagföringsansträngningar ske om brottslingen är av "rätt" sort för att passa den allmänna diskursen.

Jag, förbannad? You bet....


1 kommentar:

  1. OK jag nappar, med risk för att bli tjatig. Har vi fortfarande "rule of law"?

    Desperata åtgärder har ofta en tendens att skapa nya problem. Har varit verksam i tredje världen och sett det på nära håll. En eskalerande brottslighet skulle åtgärdas med snabbutbildade "reservpoliser". Förutom att det blev två klasser av poliser, tenderade det nya gänget att befolkas av opportunister som skapade nästan lika många problem som de löste. Avkastningen på nödåtgärden blev inte stor.

    SvaraRadera