måndag 8 augusti 2011

Börskris, vem bryr sig???

Så var det dags för en dipp på världsbörserna igen. Precis som förr så blir folk chockade och överraskade varje gång som det händer.

Varför?

Enkelt, den vanliga småspararen förstår inte i regel vad aktier är till för. Det var samma sak under telekomkraschen kring sekelskiftet. Aktiesparare då som nu behandlade aktier som trisslotter med vinst varje gång utan att förstå vad man höll på med. Helst med lånade pengar på bostaden. Och som vi vet, så får banken alltid sitt, oavsett vad som händer småspararen.

Aktielära del 1.

En aktie är en ägarandel i ett företag. Aktiens pris kan baseras på en förväntad vinst/aktieutdelning i närtid eller i en framtid som är obestämd. Aktiens pris sätts av marknadens aktörer baserat på tillgång och efterfrågan, oavsett hur företaget går i många fall. Och häri ligger den största risken. Det finns många som har orealistiska förväntningar på framtida vinster. Som det var i telekombranschen när det begav sig. De framtida trafikvinsterna byggde på att konsumenterna skulle konsumera tjänster för kanske 1.000-3.000 kr/månad var. Vilket säger sig själv är ganska orealistiskt. Man kan dra ner på telefoni men inte mat.

Aktielära del 2.

Köp bara aktier i företag som levererar VINST IDAG. Framtida eventuella vinster är inget som man ska hoppas för mycket på. I nio fall av tio så blir man torsk i slutändan. Hur vet jag om ett företag går i vinst då? Jo, de ger aktieutdelningar till aktieägare. Satsa på aktier som ger 5-10% i årlig aktieutdelning. Det är klart högre än någon sparränta du kan få på banken.

Aktielära del 3.

Köp ALDRIG aktier för lånade pengar. Räntorna och risken kommer sannolikt att vara högre än högst tvivelaktiga framtida vinster.

Aktielära del 4.

Om du inte förstår företagets produkter eller kan inte tänka dig att köpa deras produkter, så gör ingen annan det heller. Strunta i dessa aktier. Sällanköpsvaror är konjunkturkänsliga, dvs. riskabla på kort sikt. Dock helt ok över konjunkturcykler. Man byter ju trots allt inte bil, platt-TV eller en ny dator varje år. Men alla äter mat varje dag, går på toa och duschar. Dvs. pengaflödet är relativt konstant över en konjunkturcykel. Satsa på konjunkturokänsliga företag.

Aktielära del 5.

Bättre en garanterad vinst idag än en osäker i framtiden. Men det viktigaste av allt, bättre en garanterad låg förlust idag än en total förlust i framtiden. Kort och gott, bestäm i förväg när du ska köpa och sälja. Och när TV-intervjuer handlar om börshausse och börsfester, så betyder det att festen är snart över och siste man har Svarte Petter...

Aktielära del 6.

Om du inte orkar eller har tid att hålla på med aktier, bli skuldfri istället. Spara i fysiskt guld. Det blir aldrig omodernt...

Och till alla aktietorskar vill jag säga.

Aktier är ingen trisslott med vinst varje gång. Och har du varit dum nog att belåna huset när bostadspriserna går ner, så kan du i värsta fall vara dubbelt torsk. Kontakta banken och börja ordna till din ekonomi nu. Det blir INTE bättre nästa år.

Glöm inte vart du har läst detta....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar