torsdag 29 januari 2015

Migration och integration

Idag var det än en gång en kvasidebatt om integration, den här gången mellan FP och MP i P1-morgon. Detta säkert på förekommen anledning, dvs. folkpartiets nya förslag vad gäller migration och integration.

Men det som är värst med debatten kring just migration och integration är att man väljer att vara väldigt oprecis med begreppsvärlden. Det är inte heller så konstigt, eftersom många politiker gärna leker godhetsapostlar med våra skattepengar och vill ogärna bli synade.

Så jag tänkte reda ut lite begrepp.

Först och främst så har vi dem som söker asyl från förföljelse. Det är inte konstigt, förutom att det verkar gå direktflyg mellan alla länder och Arlanda eller Landvetter, eftersom de asylsökande minsann inte har passerat andra EU-länder på vägen. Inte heller passkontrollen verkar fungera för dessa flyg, som ankommer från länder utanför Schengenområdet. För den asylsökande söker ju inte asyl på flygplatsen, utan Migrationsverkets kontor i Solna eller Malmö. Men det är säkert inget fusk inblandat i det här.

Så då vet vi vad en asylsökare är.

Men en EU-migrant då? Eller annan migrant. Jo, visst kan man vilja flytta till ett annat EU-land, men då finns det faktiskt ett krav på att man får arbete, dvs. det räcker inte med att konstatera att socialtjänsten i Rumänien är sämre än den i Sverige och därmed vill man flytta till Sverige.

En migrant är någon som kommer till Sverige för att bidra positivt till samhället. Arbetskraftsinvandringen på 60- och 70-talet var en import av arbetskraft till den svenska industrin, som definitivt bidrog till svensk ekonomisk utveckling.

Hur ser det ut idag då?


Som ni ser, så har SCB noterat att det finns cirka 404.000 arbetslösa i riket idag.

Samtidigt så konstaterar arbetsförmedlingen att det finns cirka 89.771 lediga arbeten att söka i riket idag.

Vi har alltså en situation där det finns ganska exakt 4,5 stycken arbetslösa på varje ledigt arbete i landet. Att dessa arbetslösa skulle ha sämre kompetens idag än en migrant från Rumänien, Bulgarien, Afghanistan, Eritrea, Somalia, Irak eller Syrien är ganska låg.

Kort och gott, Sverige behöver inte arbetskraftsmigration i volymer. Just volymer är relevant, eftersom det säkerligen behövs några väldigt specialiserade människor inom teknik-, medicin- och eventuellt vårdområdet.

Problemet med dagens migration är snarare att det handlar om social turism. Det är fantastiskt att vissa flyr från Somalia och andra som varit "flyktingar" semestrar i Mogadishu.

Individer som kan bevisa sin identitet, nationalitet och sina asylskäl ska självfallet få stanna i landet som flyktingar. Men så fort som det finns tveksamheter kring detta, så ska man inte bedömas som asylant, utan vanlig migrant. Och då är det enkelt. Kan du få ett arbete och försörja din familj, så är du välkommen att stanna. Annars är det bara att ta sig hem igen.

För visst är det konstigt att ladorna är tomma enligt finansminister Magdalena Andersson, men vi fortsätter att ta på oss kostnader som tömmer ladorna ännu fortare.

Men vem har sagt att man behöver ta ansvar som politiker, när man kan lova allt till alla.

Inte statsmannamässigt, men det är det inte många politiker som är idag i vare sig Riksdagen eller i den övriga debatten.

Det är däremot hedervärt att Johan Westerholm som debattör är rakryggad och tydlig om vad debatten borde handla om. Nämligen realiteter och inte flummiga drömmar.

Integration är ganska enkelt att förklara. Det är att man accepterar de demokratiska grundläggande värderingar som Sverige vilar på. Plus att man ska faktiskt kunna språket till en viss miniminivå för att kunna bli medborgare. Men till och med det verkar vara jobbiga krav för många politiker.

Jag undrar, varför?

1 kommentar:

  1. Man kan nog minska antal lediga jobb med 15-20% uppskattningsvis. Bemanningsföretagen jagar folk till samma jobb. Så situationen är ännu värre tyvärr.

    http://www.fildirekt.se/dl/1422725048.png

    Beeo

    SvaraRadera