fredag 30 januari 2015

Kompetent syrisk läkare

Det finns faktiskt positiva migrationshistorier också. Träffade på en läkare från Syrien idag i egenskap av patient. Låt oss säga att han var specialist, men gjorde sin AT som just specialist. Han har varit i Sverige i ett år och tio månader. Pratade svenska förståeligt, även om han hade lite svårt för avancerad svenska. Men hur som helst, han var på gång med språket.

Eftersom vi fick lite tid mellan medicineringarna, så hann vi prata lite grand. Han berättade om sin klinik i Syrien och hur saker och ting går till annorlunda där än här. Mitt problem skulle han antagligen ha löst snabbare i Syrien. Han hade en liten kulturkrock med landstingets metoder och remissystemet. Som han såg det, så skulle mitt problem varit löst fortare i Syrien. Eftersom vi fick tid att prata om teknikaliteter, så fick jag intrycket att han var definitivt en kunnig specialist inom sitt område. Han hade arbetat som specialist i Syrien i tio år. Men som sagt, han hade lite svårt för det svenska systemet. Den reflektionen jag gjorde var att möjligen så är mervärdet i det här fallet högre patientsäkerhet för att undvika komplikationer. Vilket jag som patient uppskattar, även om jag gärna vill ha snabba lösningar.

Men det roligaste av allt är att doktorn faktiskt accepterade det svenska systemet och till och med konsulterade en kollega när han ville kontrollera att han var i linje med sjukhusets standardförfarande.

Jag är helt säker på att den doktorn kommer att få sina fullständiga rättigheter och kommer också att klara sig bra i Sverige.

Man skulle kanske bjuda honom och hans familj på middag?

Allt är inte nattsvart inom migrationsområdet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar