fredag 24 november 2017

Nu blev valåret 2018 jobbigt

Först hade vi en Pippi Långstrumpekonomi under Anders "Helikoptern" Borg. Sen fick vi en ekonomi som gick som en Tesla genom en tom lada under Magdalena "Bästa tjejgänget" Andersson.

Och nu verkar det som att bomarknaden kraschar så här lagom till jul. Speciellt för nyproducerat. Och alla som sitter med belåningsgrader över 50% inser att de sitter fast under lång tid. Både i boendet och med sina partners. Gäller att inte sitta i den nyproducerade tvåan inne i stan och börja fundera på barn om några år.

Hur som helst, förutom att den lånefinansierade BNP-tillväxten, alltså både privatlån för konsumtion och Magdalenas storlån kommer att få stora problem Om Magdalena lånar för mycket, så kommer räntorna att stiga så att de med dyra lån får ännu dyrare lån.

Samtidigt ska Magdalena och kompani förklara för kommunerna varför anvisningslagen är bra och få dem att skaffa bostäder till kanske 200.000 människor så där hux flux. Och att dessa ska leva på kommunens invånare, då det inte är kvalificerade för den svenska arbetsmarknaden. Höör började med att höja kommunalskatten med 95 öre.

Jag rekommenderar att man läser Sveriges Kommuner och Landstings ekonomiska rapporter.

Det finns bara några reflektioner kring denna. Vanliga begrepp är kostnadsökningar och utmaningar. På politiksvenska betyder det höjda skatter och att det finns problem, som inte är lätta att lösa, om det går alls.

Glöm inte att ökad offentlig konsumtion kan bara genomföras med skattehöjningar eller lån. Eller öka skattebasen. Men bästa värsta Magdalena tror ju att Lafferkurvan är alternativa fakta, så det faller.

Frågan är om 2018 blir en svart svan i den svenska politiken?

En sak är säker, det är inte samma partier i riksdagen efter valet 2018 som före.

2 kommentarer:

  1. Lafferkurvan är alternativ fakta som ekonomer flummat med för länge.

    Fakta är:Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

    SvaraRadera
  2. Finns kanske lite lärdomar från krisen på 90talet. Då var det också en skriande "bostadsbrist" och man byggde bostadsrätter i varje liten by. Krisen kom och på 3 månader så fanns det ingen efterfrågan på bostäder, även hyresrätter fanns plötsligt lediga.
    Vad hände???

    SvaraRadera