tisdag 7 juni 2016

Den ryska fascismen

Det är intressant att läsa om samhällsutvecklingen i Ryssland. Speciellt när man försöker analysera Putler och kompani när det gäller om de är nysovjeter, nyfascister, nyreligiöst ortodoxa eller någon annan stämpel som skribenen älskar/hatar.

Nåväl, vi kan sluta oss till en sak till 100%. Putin och kompani är INTE kommunistiska revanschister. De är alldeles för mycket kleptokrater för att stämplas för dylika. Min tolkning av läget är att de är snarare maffiosis som gillar pengar OCH makt. Det är en farlig kombination, då deras syfte är i grunden att tjäna mer pengar för egen del, men samtidigt så inser de att det är högre status att ha MAKT än pengar. I Putins fall, miljarder på ett bankkonto kan alltid beslagtas, men kärnvapenknappen, den ger riktigt makt.

Därför är det intressant att läsa artiklar som ryska troll skriver om hur Ryssland ska försvara USA, om det blir krig. För att vara en "svensk skribent", så är språket kvalitativt och grammatiskt dåligt, så min tolkning är att det är rysk propaganda som är godkänd av någon.

Det här är förstås ett sätt att skrämma alla som tycker på annat sätt än den ryska ledningen. Därför är det intressantare att läsa analyser som beskriver "sanningen" på ett mer vederhäftigt sätt. Det är klart att maffiosi är nöjda med status quo, där de får behålla sina tillgångar och dessutom får behålla en "yttre fiende", som passar för den interna mediekonsumtionen. Det räcker med att se hur den ryska propagandan mot Sverige såg ut när NATO-diskussionen kom upp seriöst i debatten första gången.Så frågan är, vilken politisk ideologi representerar Putin egentlige, sett ur ett kommunikationsperspektiv mot sina landsmän? Tyvärr har han mycket gemensamt med Trump, dvs. man har en dragning åt det fascistiska hållet. Fascismen som ideologi är tyvärr väldigt förförisk för människor som upplever att det finns orättvisor i samhället och att det kan endast åtgärdas av en stark ledare. Vi ser tyvärr trenden på flera håll i världen idag, det är inte bara Putin och Trump. Det är också Viktor Orban, det är Beata Szydlo, Robert Fico, Hashim Thaci, Jean-Marie Le Pen. Kort och gott, listan börjar bli tråkigt lång på många sätt. Det är bara genom samarbete som Europa kan bli bättre, och det håller på att försvinna med de nya nationalistiska och fascistiska strömningarna. Jag väntar bara på att AfD får makten i Tyskland. Då har vi den svarta svanen, som sätter Europa i brand igen.

Men för Putin så är ett sönderslaget EU, ett dysfunktionellt NATO bara önskvärt. För då vet han att maffiastaten kan fortsätta att sprida sina tentakler. Det gör mig riktigt bedrövad, att dessa nationalistiska och fascistiska idioter får sådan stor plats i politiken.

Min slutsats är att Ryssland idag är fascistiskt. Och för att lyssna på deras egen utrikesminister, Ryssland kommer ALDRIG att anfalla ett NATO-land. I alla fall inte på vår sida om fredens hav....

Därför, måste Sverige gå med i NATO, förutom att våra "försvarssatsningar" är alldeles otillräckliga.


1 kommentar:

  1. Det är än mer skrämmande att Putins Ryssland försvaras av "nyttiga idioter" inom vänstern och SD. Är folk så korkade eller är dom bara lättmanipulerade?

    SvaraRadera