söndag 12 juni 2016

Det Ottomanska rikest återkomst

Som alla har förstått, så är det en tidsfråga innan Saudiarabien kraschar på ett eller annat sätt. Som vanligt, när en kraft lämnar fältet, så tar en annan över. Frågan är i fallet Saudiarabien, vem? Det är populärt att peka på Iran, men eftersom en majoritet av muslimerna är sunnimuslimer, så lär det inte vara så troligt att det shiitiska Iran tar över. Viken kraft finns då kvar att ta över?

Svaret är egentligen självklart, nämligen Erdogans Turkiet. Det är helt uppenbart att Erdogan har lämnat Atatürks arv bakom sig och inriktar Turkiet allt mer att bli religiöst styrt. För trettio år sedan så hade nog Erdogan råkat ut för en "olycka", men nu får han tyvärr hålla sig.

Att turkarna ersätter saudierna som den huvudsakliga försvararna av den islamiska tron är faktiskt problematiskt av ett par skäl. För det första så har faktiskt Turkiet en kompetent militär och dessutom välutrustad och med egen produktionskapacitet. Turkarna är med andra ord inte beroende av att någon annan levererar vapen och militär kompetens. Det andra skälet är att Erdogan är väldigt tydlig med att han vill skapa ett nytt Ottomanskt imperium. Lite intressant att Erdogans och Putins drömmar överensstämmer, där man vill ha en återgång till ett gammalt imperium.

Frågan är bara, hur Erdogan ska hantera Israel? Där kommer nog problemet för honom, då israelerna förfogar över kärnvapen och det är inte troligt att USA kommer att stödja några militära kampanjer mot Israels intressen.

Men som vissa skriver, vi är kanske på väg till den perfekta stormen eller den svarta svanen. Dvs. Ryssland satsar på offensiv krigföring. Turkiet står emot på sin front och tar över Mellanöstern. Kina, Japan, Vietnam och USA slåss om Stilla Havet. EU försöker överleva med vänster-, höger- och populistregeringar.

Undrar om man fortfarande kan flytta till Nya Zeeland eller Australien?


1 kommentar:

  1. Erdogan är definitivt en stor fara. Han är en islamist som kräver att hans män skall få fritt tillträde till Europa. Och som rekommenderar de av hans landsmän som omfattar islam att skaffa fler barn. "Gudskrigare" förstås. Erdogans mål är islamisering av Europa.

    SvaraRadera