tisdag 22 december 2015

Reinfeldts observationer

Ingen kan väl glömma Reinfelds berömda flygning över Sverige, som bevisade för honom att landet är ganska tomt och att det finns plats för väsentligt många fler invånare. Vilket i teorin är sant, men hur är det med praktiken?

Tja, först och främst så skriver jag inte det här med anledning av Reinfeldts flygtur ackompanjerat med sannolikt en olämplig svamprätt, men på grund av läget i landet just nu.

Bara för att visa lite siffror. Enligt SCB räknar man med att landet ska få 1.000.000 nya invånare innan 2020, dvs. inom 5 år. Det är fler än som bor i Stockholms stad, för att ni ska få ett perspektiv.

Redan nu är demografin ganska skev, om man ser till förhållandet pojkar och flickor. Det räcker med att se på Migrationsverkets rapport från första december 2015 för att konstatera att det kom cirka 32.180 ensamkommande barn under årets första elva månader. Ungefär 80% av dessa är pojkar. Samtidigt så kan vi jämföra med att det föddes totalt 114.907 barn i Sverige under 2014. Om vi antar att lika många föds under 2015 och gör beräkningar, så kommer vi fram till att 2015 får vi en demografi, där vi har en majoritet av pojkar. Nämligen att cirka 58% av barnen som tillkommer under 2015 är pojkar. Dvs. ett överskott på 38% pojkar under året. Det kan ju bli ett demografiskt problem över tiden.

Men som sagt, Fredrik såg öde landskap och stora ytor att fylla. Nåväl, vad KOSTAR det då att bygga ett Stockholm till? Hur skapar vi jobb till alla? Var placerar vi Stockholm 2.0? Och det ska vara gjort på fem år.

Tino Sanandaji har skrivit lite om skademinimeringen, som skulle kunna genomföras. Jag tror ju tyvärr inte att någon politiker vågar tänka lika framsynt som Tino, så min misstanke är att vi får se mer av det gamla, beprövade och icke-fungerande. Ungefär så.

Så när Fredrik drömde om att fylla de öppna vidderna, så tror jag inte att han tänkte vare sig klart eller klarsynt. Kanske därför som folket tröttnade? Tyvärr hade inte Socialdemokraterna heller något svar på utmaningarna.


Fem år går fort, så jag undrar verkligen hur det kommer att sluta. Eller egentligen undrar jag inte, eftersom läget just nu är Sverigedemokraternas våta dröm. De behöver inte göra något för att vinna röster.

Polisen är alldeles för underbemannad. Sverige har cirka 200 poliser per 100.000 invånare. Motsvarande siffra för Tyskland och Frankrike är cirka 300 poliser per 100.000 invånare. Vi är nog ganska lika Tyskland och Frankrike på många plan. Hur kommer det sig att det finns korkade politiker som tror att det fungerar att skära i polisens verksamhet mer, när den borde utökas med 50%. Det räcker med att ta del av polisernas protester för att förstå att det inte är ett lätt arbete.

Det har till och med blivit så illa hos polisen, att man vill ha hjälp av Försvarsmakten. Samtidigt är det tydligt att Försvarsmakten saknar cirka 9.000 soldater och officerare. Under tiden som kamrat Putin härjar i Ukraina och hotar EU:grannar genom direkta eller indirekta påtryckningar.

Så min fråga är hur svenska politiker ska få ihop nattväktarstatens minimikrav? Just ja, det kommer de inte att göra, eftersom både socialdemokraterna och nya moderaterna har skjutit både rättssystemet och försvaret i sank.

Därför tror jag att SD behöver bara att hålla armarna i kors och se kollapsen närma sig. Eftersom de är oprövade, så finns det nog en och annan väljare som är villiga att ge dem en chans. Fast som tiden ligger nu, med fasta valperioder i Sverige, så tror jag INTE att SD vill ha nyval/extraval nu. För det finns INGEN som kan ordna kaoset på två år till nästa ordinarie val.

Sen tycker jag att vi ska sluta använda ordet "utmaning", när vi egentligen menar problem och systemhotande brister.

Det som behövs nu är att polisen, kriminalvården och domstolarna tillförs avsevärt mycket mer pengar och rekrytering. Vi talar om 50%-iga ökningar. Och beredskapskrediten ska utlösas för att lösa försvarets akuta kris.

Men som sagt, jag har inga större förhoppningar om en sådan utveckling. Snarare det kaos som blir i samhället i närtid och det parlamentariska kaoset som blir efter valet 2018.

Men va fan, gör som Fredrik, käka lite svamp och dröm om de fria vidderna som blir bebyggda i ett nafs av nybyggare som inte vill annat än slita i sitt anletes svett. Fredrik har nog sällskap av Annie också....

1 kommentar:

  1. Det finns inga problem. BNP växer, snart kommer vi ikapp Pakistan. Halleluja. Vi ta SMS-lån och bygger ett nytt Stockholm på fem år. Sen får Magnus och Patrik kallas in för att reda ut siutationen.

    SvaraRadera