tisdag 17 februari 2015

Sveriges gräns, inkompetens eller ignorans?

Så har vi än en gång konstaterat att Sverige är inte bäst i EU-klassen på något viktigt. Nämligen vårt åtagande som Schengenland att hålla koll på de in och utpassager som sker till och från svenska flygplatser. I många EU-länder, så scannas passen, så att man automatiskt kan kontrollera personer som kan finnas både på terrorlistor och brottslingar. I inslaget från SR så ursäktas det halvt om halvt att Tyskland har inte heller ett system för scanning av pass. Vilket i tyskt fall inte spelar någon roll.

Jag har kommit till Tyskland från Afrika ett flertal gånger och konstaterar följande. Dörren öppnas. Tysk passpolis kliver in i planet och kontrollerar varje pass manuellt. Vid minsta otydlighet eller osäkerhet måste passageraren stanna kvar i flygplanet tills alla med godkända handlingar har klivit ur planet. Därefter, även om resehandlingarna skulle "försvinna" eller destrueras, så finns det spårbarhet på flygbolag och från vilket land man kommer. Alltså kan man skickas tillbaks till startpunkten.

Nåväl, Sverige har alltså valt att under de tio år som reglerna har funnits, att inte införa en datoriserad scanning av pass. Med tanke på den villighet som finns i Sverige för att datorisera andra processer, kan jag finna det märkligt att just detta område inte har råkat ut för någon form av IT-projekt.

Med tanke på att svenska pass verkar vara ovanligt lättappade, så torde ett sådant system både finna illegalister likväl som stulna och/eller förkomna pass vid gränspassage.

Kombinationen av obefintlig passkontroll och 177.000 förkomna pass bådar inte till en bra kontroll av vilka som reser in i riket och vilka som reser ut. Jag skulle inte bli förvånad om någon cynisk politiker tycker att med den slappa svenska inställningen, så slipper vi nog terrorism, eftersom vi tillåter terrorister att röra sig fritt till och från Schengenområdet. Det vore en hemsk tanke. Och visst är det väl så att inte skulle väl en terrorist slå till mot det landet som erbjuder bäst möjligheter till obevakad in och utresa.

Så frågan till dina politiker borde vara, är det så på grund av inkompetens eller ignorans? För inte finns det väl något stöd för terrororganisationer eller ursäktande för medlemar i terroristorganisationer.

Just nu måste jag säga att svensk politik imponerar inte på något område. Eller myndighetsutövning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar