måndag 19 mars 2012

Ibland är Aftonblaskan rätt ute.

Kommer ni ihåg Aftonbladets kampanj där läsarna fick frågan om vad man ville att AB skulle granska?

Självfallet så plockade man inte upp puckar som invandrares kriminalitet och andra självmål som går mot AB:s världsåskådning. Men man valde en annan intressant vinkling istället. Man skulle nämligen granska polisen.

Vilket jag tycker är helt suveränt. För som vi vet så brukar vi medborgare bara kontakta polisen för att få nödvändiga intyg för att försäkringsbolagen ska lura oss bara lite grand och inte jättemycket. Så det är en tjänst som polisen förser oss med. Att de skulle hitta inbrottstjuvar, biltjuvar, misshandlare och andra ting är relativt osannolikt.

Så skriver Aftonbladet om det som vi till mans/kvinns/hens kan känna ibland. Att de jagar Svensson och inte buset. Och här kommer AB:s avslöjande, som är ganska upplysande. Läs den gärna innan du fortsätter att läsa vidare.

Så vad vill jag säga med det här inlägget då? Jo, varför BRYR sig ingen? Det är inte precis dagens nyheter, utan två dagar gammalt. Har ni sett indignerade artiklar om ineffektiva poliser? Artiklar som vill lyfta fokus mot polisens egentliga uppgifter?

NEJ, INGENTING?!

Jättekonstigt det här. Staten har nämligen något som så fint kallas för våldsmonopol. Dvs. vi som medborgare har bedömt att det är lämpligare att lämna över rätten att nyttja våld till staten och dess representanter.

Det betyder att polisen har en laglig rätt att utnyttja våld som ett verktyg för att genomdriva och implementera svensk lagstiftning. Samtidigt är den enskilde medborgarens rättigheter därvidlag begränsade, dvs. i praktiken får man tillgripa nödvärn eller genomföra ett envarsgripande. Allt annat ska hanteras av polis.

Det innebär att det är polisens sak att utreda brott och tillse att brottslingar överlämnas till domstolarna för rättegång. Så även om du med 100% säkerhet vet vem som har stulit t.ex. din cykel, så får du inte hämta tillbaks den, det kallas för egenmäktighet. Hur som helst, det är nog en ganska bra ordning i ett rättssamhälle att tredje man sköter själva våldsbiten. Plus att vi betalar faktiskt skatt för tjänsten.

Sen behagar då Aftonbladet att avslöja att det faktiskt är så att polisen har ett internt produktionssystem som gör att de tvingas till att jaga nyktra förare för att få till statistiken i sin pinnjakt. Så det är viktigare att producera snygg statistik för polischefer än att faktiskt skapa ett tryggare samhälle. Då undrar jag verkligen vilka kriterier polischefer väljs ut på.

Tänk er själva att idag så har rikspolischefen lovat 130 extra poliser till Malmö. Hur kommer det sig att de ordinarie poliserna inte har gjort något för att stävja brottsligheten i Malmö? Men de har säkert fullt i statistiken för nykterhetskontroller. Ska vi vara ärliga så tycker jag nog att det är viktigare med obeväpnade gangsters än full statistik i nykterhetskontrollerna. Särskilt när nykterhetskontrollerna verkar ske på normal kontorsarbetstid då det sannolikt inte finns lika många fulla/nerdrogade bilförare som under helgkvällar och nätter. Nåja, gott nog.

Men det som är så skrämmande är att det var ju inte hux flux så att det börjades skjutas i Malmö i tid och otid. Utan det är en process där de kriminella gradvis har tagit över hela stadsdelar. Kriminalunderrättelsetjänsten har säkert haft hyfsad koll, men då man inte har prioriterat poliser i yttre tjänst till att störa/förstöra förutsättningarna för brottslig verksamhet, så har den helt enkelt fått öka i omfattning. Idag talar vi om problem som hur vi ska minska attraktionen för ungdomar i åldern 11-14 år att inte lockas av kriminalitet. Då har det gått långt om såpass unga människor ser kriminalitet som ett naturligt karriärval för livet.

Men reagerar några politiker då? Eller media? Nej, man skyller alltid på att det finns ett lågt socialt kapital i dessa så kallade förorter.

Men allt detta är en ursäkt för att man aktivt har valt som politiker att inte göra något och att man har stöttat polischefer som aktivt har valt att bortse från problemet.

Det här är egentligen min poäng, vi måste som skattebetalare utkräva ANSVAR av polischefer och politiker.

Det krävs konkreta åtgärder, inte visioner. En kriminell ledare bakom lås och bom kan inte rekrytera på stan, han kan inte vara en förebild etc. Polisen skall alltid finnas närvarande och förhindra att dessa gäng tar över. Det är inte kul att vara ensamstående mamma och få sin bil uppbränd av ligister i Rosengården, Gottsunda, Rinkeby eller andra förorter, bara för att polisen inte gör sitt jobb och lagför dessa terrorister. Eller som ryssarna kallar det, huliganism. För det är faktiskt vad det är, ren och skär terror av sin närmsta omgivning och där polisen inte ens sätter sig i respekt och lagför stenkastare, däckskärare och annat patrask.

Att skylla allt på dåliga skolor är faktiskt bara just ursäkter. Det påminner mig om en riktigt korkad intervju med en afroamerikan, (eller vilken dagens PK-afroism är) som representerade ACLU.

Han påpekade att t.ex. i Harlem så var det inte helt ovanligt för unga killar att se äldre köra runt med BMW och stora SUV:ar. Och så förklarade han att det enda sättet för dessa unga killar att bli som förebilderna vara att antingen bli duktiga i basket/fotboll eller så måste man kunna sjunga. Och hade man inte dessa talanger, så var man tvungen att börja langa knark.

Att man inte ens på en sådan nivå kunde säga att varför inte studera och bli läkare eller advokat eller ingenjör föresvävade alltså inte denna man. Helt galet.

Och tyvärr verkar våra politiker vara helt handlingsförlamade vad gäller dessa fenomen. Brottslighet måste stävjas TIDIGT och man måste bryta mönster.

Men det är klart, det är enklare att tala om utanförskapsområden och visioner än det verkliga problemet. För det vore väl synd att låsa in 10 procent av en potentiell väljarkår i dessa förorter. För det behövs inte fler för att terrorisera de övriga 90 procenten.

Dessutom, att kräva att poliserna skulle jaga riktiga, farliga skurkar, det skulle ställa högre krav än dagens låga genusoptimerade krav. Och då skulle nog en och annan polis få lida för dessa korkade beslut.

Min slutsats är enkel. Som skattebetalare, börja ställ KRAV! Skit i att brottsligheten inte drabbar dig idag, för det gör den imorgon om den får öka. Morgondagens poliser blir lika mesiga som de i Demoliton Man och man måste skaffa sig nya poliser som faktiskt kan hantera statens VÅLDSmonopol. Våld är inte snyggt, men ibland nödvändigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar