tisdag 22 september 2015

Decemberöverenskommelsen är statsmannamässigt förkastlig

Så var vi där då. Budgeten har presenterats i riksdagen. Lyssnade man till en del av kverulanterna som stod i talarstolen, så var de lika fokuserade på debatten som en tonåring som uppdaterar sin KIK.

Man kan kort och gott konstatera att våra folkvalda parlamentariker inte gjorde det som de är betalda för, nämligen att leda landet och göra det i enlighet med folkviljan. (S)(v)a(MP)-regeringens budget är precis lika dålig som man kunde tänka sig från ett gäng gymnasister som fick approximera i Excel och dessutom undanhåller man fakta eller nya kunskaper vad gäller budgetens ingångsvärden.

Dessutom har man mage att påstå att det blir bara liiite sämre för 6 av 10 skattebetalare, när verkligheten är att 8 av 10 får det sämre.

Men de värsta hycklarna är trots allt den så kallade Alliansen. Allians mot vad? Inte regeringens förödande ekonomiska politik i alla fall. För om man vore en allians, så borde man väl rösta emot regeringens budget. Men nä, här kör man bara ett budskap till väljarna att regeringens budget är dålig och sen gör man inget åt det. Vad ska väljarna göra då? Inget annat än hosta upp stålarna som Magdalena Anderssons skattehöjningar kostar. Utan att gnälla. För det kan vi göra först i september 2018.

Nåväl, det vore bättre med ett omval nu än 2018. För det är väl ingen som tror att regeringens politik kommer att leda till fler jobb, bättre skolor, mindre kriminalitet osv? Nä, just det. Och kommer Alliansen att kunna leverera ett alternativ? Nä, snarare att man kör en återställare, dvs. 8 av 10 väljare kommer att få det ekonomiskt bättre. Däremot så kommer man inte att lösa det som så fint kallas för samhällsutmaningar och ansvarstagande.

Faktum är att jag tror att ett nyval nu skulle vara bättre än ordinarie val 2018. Visst, SD kommer att öka. Men samtidigt så lär SD få mindre i valet 2018 med ett nyval nu, än om vi väntar på det ordinarie valet då. Min prognos är att utan omval, så får vi se ett SD med närmare 35%. Men med ett omval, där något block väljer att kompromissa med SD, så kommer SD inte över 25% 2018.

Men det är klart, för att tänka sådana tankar, så måste man vara strateg. Vilket både regeringen och Alliansen har bevisat, att de saknar den förmågan.

Jo, de har nog tänkt en tanke inför 2018. Att om SD blir största eller näst största parti, så bildar socialdemokraterna och moderaterna regering. Utan MP och med eventuellt C och KD ute ur riksdagen. OM det händer, så blir valet 2022 riktigt intressant, förutsatt att nuvarande öppna hjärtan politik och dito inom vård, skola och omsorg fortsätter, så kommer sannolikt SD att nå den magiska gränsen 50,1%.

Men för fan, fortsätt att köra rätt mot isberget. Jag är pensionär snart nog, så jag kan säkerligen flytta till ett lågskatteland och titta på från läktaren, när Sverige sjunker.

För trots allt, decemberöverenskommelsen var bara avsedd att rädda vissa partier som hängde på gärdsgården att åka ut. Som KD och C. Möjligen också FP, som det såg ut.

Men det vi ser nu i opinionsundersökningarna är bara ett resultat av DÖ. Så varför är man förvånad. Även om SD kallar sig socialkonservativa, så ser många före detta borgerliga väljare bara social(konservativa). Och man röstar som konservativ på det parti som applicerar konservatism bäst, om det är ens enda alternativ.

SD idag är lika lite nazister och fascister som S idag består av skallmätare och steriliseringsivrare.

Bara att röra sig vidare in i framtiden och erkänna att i princip alla partier har ett osnyggt historiskt bagage. Men det viktiga är inte historien, utan vad vill vi i framtiden.

Och för de som inte är statsmän/kvinnor/hen, så måste jag säga att framtiden är inte one-liners, klatschig reklam och budskapsbaserad politik.

Utan det är att faktiskt skapa en realpolitik som fungerar på riktigt och som väljarna faktiskt har förtroende för. För NI, kära riksdagsledamöter, representerar OSS, folket och vår vilja. Inte vad ni själv vill......

1 kommentar:

  1. Vi går en spännande framtid till mötes! Frågan är vilket parti som blir det första att försöka lösa verkliga problem? Om nu något parti törs göra något.

    SvaraRadera