måndag 7 september 2015

Doktorn har talat

Vi måste öppna gränserna - också för vår egen skull, skriver docent Robert Egnell på DN.

Artikeln är mycket tänkvärd och innehåller många sakargument för i princip fri invandring från diverse kriser till Europa.

Problemet är bara att det Europa som flyktingarna drömmer om inte finns och är inte möjligt för det stora flertalet av de som flyr från sämre förhållanden, oavsett om det beror på krig eller klimatkatastrofer. Det handlar nämligen om några principer som MÅSTE hålla, för att Europa ska fortsätta vara det som flyktingarna drömmer om.

För det första, man måste ha egen försörjning. Dvs. man ska kvalificera sig i ett lönearbete eller företagande. För de välfärdssystem som finns i europeiska länder tål inte ett uttag som ett antal miljoner migranter skulle generera. Det kan bara sluta på två sätt. Extremt höga skatter för de som arbetar (vilket inte kommer att hända), eller nedmontering av de välfärdssystem som flyktingarna såg framför sig. Behöver jag nämna att de som nyttjar välfärdssystemen i Europa idag är i många fall väljare också.

Eftersom många flyktingar faktiskt inte har en studiebakgrund som kvalificerar dem för anställningar, så måste man fråga sig, hur de ska försörja sig. Ett annat alternativ är att man säker lägstalöner till nivåer som tillåter väldigt låga löner, dvs. man gör mer enkla arbeten. Frågan är bara, vad fackföreningar och socialister tycker om det egentligen? Antagligen inte alls, men de nyliberala kommer att få glädjefnatt över att man har lyckats både med demontering av välfärdssystemen och relativt jämlika löneförhållanden.

Tyvärr måste jag säga att resultatet av mycket öppna gränser till Europa inte kommer att medföra att alla liv blir värda lika mycket, utan alla liv blir värda lika LITE. Jag riktigt ser framför mig ett stort prekariat som kommer förr eller senare att försöka införa kommunism 2.0 i Europa.

Vi ska vara väldigt tydliga med det faktum att en viktig anledning till att vi i Europa har fungerande välfärdssystem är det faktum att det är fler som betalar in till välfärdssystem än de som nyttjar dem.

Vad får vi med öppna gränser? Skulle gissa på att västeuropéer kommer att få samma levnadsstandard som säg i Polen eller Bulgarien. Det känns ju som en röstmagnet, eller hur? Allt för solidariteten.

Eller så har vi mitt alternativ. Börjar seriöst bojkotta länder som missköts. Om de dessutom sätter sin befolkning i misär, så borde R2P (responisbility to protect) utnyttjas till det yttersta och faktiskt sparka ut dem som skapar misären. Det vore fint med en EU-insats som faktiskt förklarade krig mot Daesh. Med av EU garanterade områden, där man fick vara säker.

Men det är klart, då kommer vi säkert på kant med Saudiarabien, Turkiet och en del andra länder som direkt eller indirekt stöttar Daesh.

Det bästa vi kan göra är inte att ta hit flyktingar, som leder till välfärdssystemkollaps, utan att vi tar oss till flyktingarnas länder och hjälper dem att införa de samhällssystem som vi har.

Statsmannen har talat

1 kommentar:

  1. Varför skulle "De nyliberala" glädja sig över invandringen?
    För att de drivs av en patologiskt hat mot sina medmänniskor?

    En troligare konspirationsteori är att det är vänsterns som vill ha stor invandringa av fattiga och outbildade människor. De röstar ju i allmänhet på vänstern.

    Skulle högern förespråka invandring så borde det vara arbetskraftsinvandring av egna företagare och högutbildade specialister. De röstar ju vanligen på högern och deras värderingar stämmer vanligtvis överens med de du kallar "de nyliberala#

    SvaraRadera