söndag 6 september 2015

#jagdelar

Så var det dags för den stora kampanjen #jagdelar för att visa solidaritet gentemot asylsökande, migranter och flyktingar.

Det är notabelt att många kändisar deltar i den så kallade manifestationen. Budskapet är helt enkelt att man ska vara solidarisk och ställa upp för människor i nöd. Inget fel i det och ganska oantastligt.

Men, det som smakar illa är att jag är helt säker på att om man granskar dessa kändisar, så kommer man sannolikt att hitta ett riktigt unket faktum. Nämligen att dessa kändisar har skatteupplägg för att minska sin skatt maximalt. Kort och gott, man vill MINIMERA sin solidaritet genom att betala så lite skatt som möjligt.

Självklart kommer mothugget att vara att att de har lagliga skatteupplägg som godkänts av både revisorer och skatteverket. Må så vara, men den vanliga Svensson har inte råd med revisorer för att minimera sin skatt. Så det betyder i vanligt tal att kändisarna vill att Svensson ska vara solidarisk. För artisterna är ju solidariska genom att skriva på floskelkampanjen. Inte genom sin plånbok.

Så jag har ett förslag till dessa kändisar. Agera solidariskt själv genom att MAXIMERA er skatt. För trots allt, så kan ni väl lika gärna ta ut intäkterna som ni får som LÖN. Det skulle innebära att era miljonintäkter som ni bokför i era företag kan beskattas maximalt. Men ingen fara. Ni kommer inte att behöva vara mer solidariska än maximalt 55% av era inkomster. Så varför ska ni då ta ut inkomsterna som aktieutdelning med 3:12 regler och bara vara solidariska till 20%?

Men som sagt, vad vet väl en enkel Statsman som maximerar sin skatt? Troligen maximeras den ännu mer för att täcka ökade kostnader, samtidigt som de solidariska kändisarna skrattar hela vägen till banken och köper miljökompenserade resor till Thailand, Monaco och den franska rivieran.

Jag, avundsjuk? Så klart. För jag är troligen mer solidarisk än kändisarna, som försöker att få mig att känna mig osolidarisk.

För till skillnad från dem, så är jag ingen hycklare.

2 kommentarer:

 1. Özz Nujen, Henrik Schyffert och Malena Ernman kanske är några av dom mer högljudda personerna, som betalar minimalt med skatt. Leva som man lär?

  SvaraRadera
 2. Undrar också hur många av dessa kändisar som bor i områden med en invandringsbefolkning i nivå med riksgenomsnittet.
  Det finns tydligen en doktorsavhandling som visar att vid fler än 4 procent invandrare i ett område börjar icke-invandrarna röra sig därifrån.
  Jag tror det stämmer bra.
  Någon som känner till avhandlingen så vore jag tacksam för en länk.

  SvaraRadera