söndag 13 september 2015

Öppna hjärtan, German style

Ingen kunde väl missa hur Tysklands moder Merkel öppnade sitt hjärta för flyktingarna. Det skedde alltså i förra veckan. Nu, elva dagar senare är det tyska hjärtat inte lika öppet. Gränsen till Österrike stängs och antaligen kommer Dublinförordningen att införas med full kraft.

Helt plötsligt ter sig Orbans stängsel ganska logiskt. Som första Schengenland kommer säkerligen Ungern att få registrera och behandla asylansökningarna i Ungern. Och hur det slutar, kan vi säkerligen ana. Ungern är fortfarande ett relativt fattigt land, efter 1900-talets kommunistiska katastrof. Att ens tro att Ungern har ett socialt skyddsnät som är tillnärmelsevis likt det svenska är en utopi. Och flyktingarna kommer säkerligen att "försvinna" från Ungern i hopp om att hitta länder med bättre trygghetssystem. Troligen kommer Ungerska registreringar av flyktingar också att "försvinna".

Så frågan är, ska vi verkligen kasta skit på Ungern och övriga gränsländer i Schengenområdet? Nej, det är djupt orättvist att göra det, eftersom dessa länder har redan relativt dåliga ekonomier. Så fråga är, vad ska vi göra då?

Merkel har bevisat en sak. Och det är att elva dagars öppna hjärtan, det är vad EU:s ekonomiska lokomotiv klarar av. Sverige är ett högskattetåg, så här går det att köra ett tag till. Men när tar det slut för oss, om tyskarna inte klarar det mer än i elva dagar? Elva veckor? Elva månader?

Om du frågar mig, så klarar vi inte ens dagens situation. Och att diverse systemkollapser kommer att fortsätta att fördjupas hos svenska kommuner, landsting och till slut i de statliga omfördelningssystemen. Och vad har vi då kvar?

Nä, det är bara att inse, att det är dags att åtgärda sjukdomen i Mellanöstern och inte bara lappa och laga i en situation som bara blir värre. En del debattörer har börjat vakna i frågan, men det kommer att ta tid, pengar och kraft. Plus ett helt nytt diplomatiskt klimat, som tillåter realpolitik.

Eller som jag skulle vilja kalla det, brutalpolitik. Det måste vara ett slut med daltandet av Mellanösterns och för den del Afrikas diktaturer. Dags att visa vad som gäller, på riktigt.

Visst, det kan kosta på och FN-systemet kommer troligen att krascha. Men frågan är, varför ska vi hålla ett system under armarna, som är totalt handlingsförlamat? För politiska organisationer kan bara fortleva på sina meriter i dagens gärningar, inte på minnet från fornstora dagar.

Just ja, med tanke på att Tyskland väljer att stänga gränsen, så är det inte dags att sluta med kampanjer som #jagdelar? För trots allt, det är alltid någon annan resurser som man vill dela. Mer korrekt borde kampanjen hetat #jagdelarandraspengar


2 kommentarer:

  1. Sossarna vill nu öka statsskulden för att fixa detta. Ett litet lån kan väl inte skada.

    SvaraRadera
  2. De som kastar skit på Ungern är vidriga, antisvenska, kulturmarxister.

    SvaraRadera