måndag 17 mars 2014

Är sanktioner effektiva, egentligen?

Funderar lite på det här med sanktioner mot ryssar och ukrainare. Hur effektivt är det egentligen? För det första så kan man misstänka att de som har stora tillgångar i EU och USA har flyttat sina tillgångar före inmarschen på Krim. Eller allra senast när det började talas om sanktioner mot diverse aktörer.

Varför inte göra något mer kreativt, som samtidigt skulle fungera som riktigt bra psy-ops.

Nämligen, istället för att frysa eventuella obefintliga tillgångar, eller fasta tillgångar som fastigheter osv, så vore det väl mycket bättre att publicera dessa individers tillgångshistorik officiellt. Dvs. EU upphäver banksekretessen för ett antal individer och redovisar tillgångar helt öppet.

Kan bli pinsamt för Putins lakejer att förklara hur man fick ihop alla miljarderna på en ministerlön. Eller så förnekar man ägandet till tillgångarna, varvid EU skulle kunna beslagta dessa på grund av kriminell verksamhet.

Så sanktioner tror jag inte på. Det som korrumperade ledare hatar mest är transparens och att folket får kännedom om deras affärer. Varför inte nyttja denna tyngdpunkt mot ryska och ukrainska ledare?

Hur populär tror ni att Putin blir, om hans tillgångar redovisas öppet i Ryssland?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar