söndag 16 mars 2014

Vad är värt att kriga för?

Så var det så kallade "demokratiska" valet på Krim genomfört. Alternativen var ju inte så många, så det var en Potemkinkuliss av fina mått, för att få Krim att gå med i Ryssland.

Så, min fråga är, vad är värt att kriga för?

Ingen vill kriga, särskilt inte soldater som varit i krig. Men NU måste VI sätta stopp för Putins återskapande av ett post-Sovjetryssland. Det kan tyvärr bara göras genom krig. I praktiken så borde EU/NATO-trupp gå in i Ukraina, men undvika Krim. Sen så ska alla så kallade "självförsvarstrupper" helt enkelt elimineras. Dvs. slås i armétermer. Och ryssar i Ukraina som vill bli ryska medborgare ska helt enkelt utvisas till Ryssland. Med förstås en nominell ersättning för fastigheter osv. Samma sak i Baltikum. Då slipper vi femtekolonnarna inom EU:s gränser.

Vad kan det kosta? Kärnvapenkrig? Knappast. MAD finns kvar, dvs. USA:s andraslagsförmåga gör att Ryssland INTE kommer att välja det vapnet. Och med ryssarna utvisade från Ukraina och Baltikum, så slipper vi sådana problem i framtiden. En total ekonomisk blockad av Ryssland är också en bra idé. Varför inte? Det kommer att skynda på revolutionen i Ryssland, som kommer att kasta ut Putin med anhang. Det finns inget i Ryssland som vi verkligen MÅSTE köpa. Att dessutom frysa ryska tillgångar i EU och USA kommer att kosta ryssarna mer än oss.

Som sagt, var går gränsen för krig med Ryssland?

Krim?
Östra Ukraina?
Ukraina?

Jag säger att en riktig statsman måste faktiskt välja att ta fighten INNAN motståndaren har hunnit konsolidera sig.

Men tyvärr visar EU med tydlighet att en för alla, alla för en är bara en fin tanke, inte något som man vill omsätta i handling.

Med erfarenheterna från historien kan vi bara lära oss en sak. Stå emot tyranniet tidigt är mycket bättre än sent.

 

2 kommentarer:

  1. Om du så gärna vill kriga kan du själv åka till Ukraina.

    SvaraRadera
  2. Bosse, var tycker du att gränsen går?

    Är det ok om ryssarna skulle göra samma sak i Baltikum?

    Eller skiter du i andra, bara Sverige får vara i fred?

    SvaraRadera