tisdag 26 januari 2016

Arméchefen har fel

Arméchefen generalmajor Anders Brännström har självklart fel när han påstår att Sverige kan vara i krig om några år.

Nu menar jag inte att Brännström har fel i sak, men fel i politik. Det är nämligen så att med tanke på allt elände som Ryssland håller på med i Ukraina, Transnistrien, Moldavien, Georgien, Syrien och annorstädes, så är det uppenbart att Ryssland visar en vilja att använda sina militära förmågor för det moderna hybridkriget. Allt för att stötta sina penninghungriga oligarker, som får gammaldags nordamerikanska rövarbaroner att framstå som beskedliga liberalister. Detta i kombination med det uttalade hotet om ryska kärnvapen gör att den militära problemställningen för alla försvarsmakter i Europa blir ganska komplex.

Men självklart har arméchefen fel ändå. För OM det vore så att det var troligt att Sverige skulle vara i krig inom ett par år, då hade beredskapskrediten redan lösts ut och politikerna hade definitivt satsat mer än dagens "satsningar" på försvaret, vilket faktiskt är felräkningspengar i marginalen. Vi skulle också behöva lämna det som bloggrannen Cornucopia jämför med Versaillesfredens Tyska armé. Dvs. i praktiken upprusta det svenska försvaret, genom att tillföra en kanske dubblerad försvarsbudget.

Därför har jag en känsla för att Brännström kommer att få politisk feedback från sina chefer. Kanske kan det bli så illa att det blir oplanerat arméchefsbyte i närtid.

Hur som helst, militärt och militärstrategiskt har arméchefen sannolikt rätt. Men politiskt, så har han trampat i klaveret.

Tyvärr inrymmer inte KOD291 gröna smurfer beväpnade med modern rysk stridsmateriel, vare sig i Sverige eller andra europeiska stater. Politikerna orkar bara med KOD291 just nu, både vad gäller intellektuell och ekonomisk utmaning.

Därför har arméchefen fel, fast han har rätt.

Grattis Sverige.....

2 kommentarer:

  1. Tror du på ryssspöket såsom du skriver? Låter ju värre än Cornu.
    Om inte likt Cornu är ett troll i sitt rysshat, bör du ta in båda sidors bevekelegrunder och göra ett nytt bedömmande.

    SvaraRadera
  2. RB, det är uppmuntrande att du inte behärskar det svenska språkets finare nyanser, såsom ironi. Därmed bevisar du att inte ens ett relativt välutbildat rysstroll klarar sig på informationsarenan utan upptäckt. Lycka till med predikandet när det gäller rysk förträfflighet.

    SvaraRadera