söndag 10 januari 2016

Folk utan försvar

Så var det dags igen för året Folk och försvar konferens i Sälen.

Det är inte utan förvåning som man kan konstatera att försvarspolitiken förs bäst i opposition, då man faktiskt inte behöver ansvara för att lägga in en relevant försvarsbudget i statens utgiftsområden.

Vi har sett Jan Björklund agera i frågan och nu senast även Anna Kinberg Batra, som vill återkalla försvarsberedningen. Det märkliga är att AKB:s parti är det regeringsparti som lyckades avveckla de kvarvarande resterna som fanns av ett funktionellt försvar, genom att med ena handen ge lite extra anslag för att därefter återta dessa pengar, antingen genom ökade internhyror med Fortifikationsverkets hjälp, eller icke realiserade satsningar, genom detaljstyrningar av regeringen, som systematiskt försenades.

Hultqvist å sin sida har hindrats effektivt av samregeringen med miljöpartiet, där andra prioriteringar har varit allenarådande. Man kan nog säga att Hultqvists satsningar är lite som ett plåster på en artärblödning. Ser bra ut ett tag, men katastrofalt i slutändan.

OM man ska vara seriös, så är det bara att inse att vi måste upp till NATO standarden 2% av BNP för att kunna vara självständiga eller för den delen faktiskt gå med i NATO som en bidragande part. Som alla vet, så har INGEN regering eller regeringsalternativ presenterat en sådan budget. Jag har själv skrivit lite om NATO och vad det skulle kosta att vara med och utanför. Problemet som vi har nu med att vara utanför är att vi har alla risker av att vara med i EU, men inga av fördelarna av att vara med i NATO. Det bevisades inte minst av det lama svenska stödet till Frankrikes begäran enligt Lissabonfördraget 42.7. Lite transportflyg och några GBU som ändå måste omsättas kan väl inte kallas för ett 100%-igt stöd på något vis.

Med tanke på att Ryssland har placerat ut både Iskander markmålsrobot och S-400 luftvärnsrobot i Kaliningrad, så kan vi konstatera att vårt närområde är farligt som det är. Utan ett eget luftvärn som kan möta Iskander och egna vapen som kan verka mot S-400, så är vi i praktiken sittande måltavlor för rysk förmåga söder om Mälaren. Behöver väl inte nämnas att aktivering och flygtider för Iskander är obefintliga. Och samma sak gäller S-400 vad gäller luftrummet. Har skrivit lite om en "satsning" på hela 3 miljarder om anskaffning av KEPD 350 tidigare. Det skulle kunna vara strategiskt avskräckande för ryssarnas militära anläggningar i Kaliningrad, S:t Petersburg och även en bit in i landet. Men som sagt, reella satsningar i en antagen budget, det lär vi inte se.


Så här är vi än en gång, i rysskylan med byxorna nere, ett folk utan försvar.

1 kommentar:

  1. Den förra regeringen gav oss ett försvar som i bästa fall kunde skydda en avgränsad yta (läs område) under högst en vecka. Den nuvarande vill ge oss ett militärt försvar som skall utföra uppgifter som civilförsvaret en gång i tiden utbildade civilpliktiga till att göra.

    Kommer ihåg tiden då det fanns flera sidor i telefonkatalogen som propagerade att folket skulle resa sig och göra väpnat motstånd mot ockupationsmakten, vid ev. krig. Men nu har EU och den svenska polisen bestämt sig för att avväpna befolkningen, på grund av terrorister och kriminella utrustar sig med illegal vapen.

    Hur f-n skall vi kunna försvara oss och vårat land?

    SvaraRadera