fredag 22 januari 2016

Det finns ingen gratislunch

Visst är det fantastiskt, med vilken indignation som man beklagar det faktum att vissa länder faktiskt kräver att flyktingar som kan, ska betala för sig.

Om du åker till ett annat land, så inte förväntar du dig att du ska bli bjuden på allt, eller hur? Sociala skyddsnät är precis just det, skyddsnät för dem som inte har egna tillgångar. Även i Sverige är det så att du måste gå från hus och hem till en hyresrätt innan du har rätt till försörjningsstöd. Bankkontot ska också vara tomt. Så varför skulle det finnas en gräddfil för asylsökande? Deras tillgångar måste väl precis som en svensks tillgångar användas i första hand, inte att vi som skattebetalare ska "bjuda" på allt.

Hela principen att man får gratis allt möjligt utan att ha bidragit till systemet är skevt och faktiskt inte okej.

För trots allt är det så att alla ska göra rätt för sig, även sådana som är nyanlända.


2 kommentarer:

 1. Ett till förtydligande.

  Vi har ett socialFÖRSÄKRINGssystem.

  Den absoluta grundläggande principen kring hur försäkringar fungerar är att du (och alla andra inblandade) måste betala in för att kunna kvalificera att betalas ut till.

  Visst det kanske går rent praktiskt en liten stund att vissa /inte/ betalar in men då kommer snart de övriga inte vilja delta i gemenskapen heller.

  Det är detta som är så märkligt. Höger, center, vänster, alla vurmar de för (eller agerar nyttig idiot åt) globaliseringens agenda: Raserad nationalstat. Raserad välfärd. Tokliberalism.

  SvaraRadera
 2. Hmm...
  Alla tror nog att det är Någon Annans pengar....

  SvaraRadera