lördag 9 januari 2016

Två förkastliga motpoler efter Köln

Inte helt oväntat så blev debatten så snedvriden som man kunde tänka sig efter Köln.

På ena sidan har vi de kulturrelativitismen, som direkt började med att även vita män våldtar och så vidare. Jag behöver nog inte bidra med några länkar, ni har nog sett dem lika mycket som jag.

Ett exempel ur högen, som jag tar är Lars Beckman, moderat, som har råkat ut för mothugg efter sitt twittrande. Det som jag tycker är extra intressant är att en asylrättsjurist vid namn Viktor Banke hävdar att det är ren och skär rasism i Lars Beckmans tweet. Det Lars gjorde i sin tweet var bara att ställa den retoriska frågan när svenska eller tyska män hade gjort likadant. Självklart var Lars medveten om att det inte fanns något sådant i modern tid. Asylrättsjuristen Viktor ifrågasätter om Lars kan vara kvar i moderaterna. Inte visste jag att Viktor satt i moderaternas partistyrelse.

Nu vill jag än en gång vara tydlig. Vi säger ju alltid att brottsling blir man inte av egen vilja, utan på grund av sin sociala och ekonomiska situation. Det är väl gott så, det är en teori som jag delvis kan hålla med om. Men en del av den sociala miljön är faktiskt vilken kvinnosyn som man har med sig i bagaget. Och nog har Tahrirtorget och andra platser i Mellanöstern gott och väl bevisat att man har en mycket, mycket unken kvinnosyn. Om den sen beror på islam som religion eller MENA-kulturen i allmänhet, det kan säkert någon doktorera på. Jag kan bara komma fram till slutsatsen att dessa män har en mycket dålig kvinnosyn.

Men åter till Viktor. Han behöver så klart asylsökande, för om de inte skulle finnas, så finge Viktor bli en annan sorts advokat. Kanske till och med en som blev tvungen att jaga kunder, inte bara få dem tilldelade som offentligt biträde för en asylsökande. Och det vore väl tråkigt för Viktor att bli av med sin utkomst. Men nog skulle jag undvika Viktor som advokat, eftersom han i sin argumentation gentemot Lars är ohederlig så det förslår. Dessutom är det FAKTA att vissa grupper av MENA män är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken. Och att Lars presenterar fakta på ett retoriskt sätt kan aldrig göra fakta rasistiskt. Så Viktor bör nog ta och försöka bli en hederlig advokat, kan jag tycka.

Sen har vi våra svenska folkhemstalibaner. Daniel Friberg skriver på motpol tre råd till svenska kvinnor. Tyvärr är det bara en massa manschauvinistiskt snömos där kvinnan ska prioritera hemmet, inte vara sexuellt frigjord och vårda sin femininitet. Om du inte vet skillnaden mellan femininitet och feminism, så får du gärna kolla upp det.

Men det som är frapperande är att folkhemstalibanerna är lika unkna i sin kvinnosyn som gärningsmännen i Köln. Nämligen att kvinnan ska just inordna sig i en traditionell "kvinnoroll" och om man avviker från den, så är det ens eget fel om man "drabbas" negativt utanför kvinnorollen.

Ett jämlikt samhälle ska tillåta alla människor att utvecklas till sin potential. Sen kan utfallet bli olika på grund av många faktorer, som till exempel kön, intelligens, fysik och andra omständigheter. Men att påstå att det finns vissa "roller" som man måste begränsas av är bara rent och skärt snömos.

Men som sagt, det är alltid bra att få det bekräftat att det finns korkskallar både till höger om åsiktskorridoren och vänster om den. Tyvärr är det nog så att åsiktskorridoren har en lutning åt vänster.

Det var dagens observation i den sjuka som verkar ha drabbat många människor. Nämligen bristen på vanligt sunt bondförnuft och en vettig inställning till medmänniskornas frihet.

1 kommentar:

  1. Varför kallar du det kulurrelativism och inte kulturmarxism?

    SvaraRadera