onsdag 5 februari 2014

Hur "rökt" är Allansen?

Ja, den frågan ställdes i Sveriges Radio idag.

Så, får vi ett skifte från Alliansen till någon rödgrön röra? SR gjorde en hyfsad analys, där man i princip sa att man ska inte ta ut segern i förskott.

Så vad säger Statsmannen om detta då?

För det första, ge fan i att stödrösta.

För med stödröster, så kommer det parti som fick din stödröst att tro att just deras parti har större opinionsstöd än vad de har på riktigt. Det här kan ju påverka både utformningen av politiken och regeringsbildningen på ett skevt sätt.

För det andra, det är ingen rättighet att partiet alltid finns i riksdagen.

Om man nu inte gillar centerpartiets tokliberalism, så förtjänar de kanske inte att vara kvar i riksdagen. Lika lite som miljöfascisterna eller vänsterpartiet (kommunisterna).

För det tredje, tänk utanför blockpolitiken.

Jag är helt övertygad om att en ren socialdemokratisk regering är mycket, mycket bättre för Sverige än en s+mp+v regering. En allians utan centerpartiet skulle inte heller vara helt fel, förutsatt att nya socialmoderaterna fick lite mindre att säga till om.

Statsmannens funderingar om vilka partier som är tillräckligt verklighetsförankrade för att få vara kvar i riksdagen efter valet 2014 lyder som följer.

1. Folkpartiet
2. Kristdemokraterna
3. Nya Moderaterna
4. Socialdemokraterna
5. Sverigedemokraterna

Som ni ser, kanske helt nya och konstruktiva möjligheter att skapa vettig politik. Centerpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet är för mycket floskler och tomma ord utan vettig och realiserbar politik bakom, för att de ens förtjänar en röst.

Som jag har skrivit tidigare, LÄS partiprogrammen, så tror jag nog att många kommer fram till ungefär samma slutsatser som jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar