fredag 28 februari 2014

Om kriget kommer.

Så, då var det dags för Ukraina att få känna av lite "georgiska" påtryckningar. Det kan leda till krig, det kan leda till delning eller till något annat.

Så, när kriget kommer till Ukraina, som inte ligger så långt från Sverige, så ska vi komma ihåg följande.

EU har haft som långsiktig ambition att Ukraina ska bli medlem i EU. Därmed så gäller svensk solidaritetsförklaring även Ukraina, fast i en lite längre framtid. Om Ukraina finns kvar, vill säga.

Så, vad skulle Sverige kunna göra idag, för att vara solidariskt med det ukrainska folket?

Vi kan klaga i FN, men det kommer att blockeras av Ryssland.

Vi kan inte bojkotta ryska varor, då 50% av vår olja kommer från Ryssland. Uranet i våra kärnkraftverk kommer från Ryssland.

Vi kan inte stötta Ukraina militärt, se ovan. Dessutom, vem ska vi skicka? En pluton SOG? Hemvärnet? Några stridsvagnar?

Solidaritetsförklaringen kräver tyvärr en sak som Sverige saknar idag. Militära muskler. De svenska militära musklerna idag rör sig om några ubåtar, några rotar flygplan. Inga offensiva attackvapen. Till skillnad från Libyen, så tror jag inte att ryssarna imponeras av fotospaningsförmåga. Speciellt inte om de har luftherraväldet.

Snipp, snapp, snupp, nu var denna saga slut. Alltså sagan om svensk solidaritetsförklaring och svenska möjligheter att faktiskt göra något för någon annan.

Det är en nymoderat saga från 2006, som ännu inte har upptäckt att man går naken på gatan fram.

Fast om Ukraina har lite tur, så har Försvarsmakten säkert hjälpt dem att skapa ett miljöledningssystem för sin försvarsmakt. Så att de kan skrota all förstörd materiel på ett miljövänligt sätt. Det var något som georgierna var mycket tacksamma för.........

Jag, cynisk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar