tisdag 17 maj 2016

Självcensur

Ja, ingen kan ju ha missat debatten kring Jan Lööfs teckningar och böcker. Hur de representerar stereotyper och fenomen som kanske inte är acceptabla att framställa idag på samma sätt som förr.

Men om vi nu ska censurera några böcker för olämpligt, icke-demokratiskt, homofobt och innehållande vi och dem tänk, så har jag ett par böcker på förslag, som vi borde förbjuda helt och hållet.

Koranen och Bibeln.

För ingen frisk människa vill väl påstå att det våld och de föredömen som förmedlas i dessa två böcker är eftersträvansvärda i ett demokratiskt och humanistiskt samhälle?

Bara en fundering på att alla former av demokrati och yttrandefrihet måste ha en konsekvensetik. Och homofobi är inte bättre för att de beskrivs i Koranen än om det skulle beskrivas i en barnbok.


Just sayn'
2 kommentarer:

 1. Njae.

  Hela saken med att dra in eller revidera böcker är rätt löjlig - VUXNA människor måste anses ha den moraliska kompass som krävs för att hantera diverse "skadliga" influenser.

  När det kommer till barn kan man nog diskutera vad som egentligen sätter griller i huvudet på dem - de gör inte alltid kopplingen mellan en sagofigur och en vuxen. Jag är tveksam till att barn får fördomar mot araber på grund av Jan Lööfs teckningar, t ex.

  Men givet detta så borde man åtminstone se till att bibeln och koranen endast läses av vuxna människor som kan hantera det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skall barn läsa innan de är vuxna då?

   Radera