söndag 29 maj 2016

Nordens beredskap är god, även i framtiden (flygplan)

Vi vet ju att Norge valde det avsevärt billigare flygplanet F-35 framför SAAB 39 Gripen i sitt val av nytt flygplan. Danskarna lärde sig av norrbaggarna att det var den enda vägen att gå, att välja det billiga F-35 framför DyrGripen :)

Därför blir jag lite förvånad över att i USA, så är man inte riktigt lika nöjda med det ännu INTE operativa flygplanet F-35. Det som riktigt roar mig är att det står att F-35 är USA:s DYRASTE vapensystem någonsin. Hur Sverige hade råd med ett ännu dyrare system övergår verkligen mitt förstånd. Men det måste nog bero på att vi är så snorrika jämfört med USA.Vi är till och med så rika att Gripen C/D är operativa IDAG och snart nog kommer Gripen E.Eftersom den fattiga grannen Finland i öst håller på med sitt eget upphandlingsprogram för ett nytt flygplan, så är jag helt säker på att de pragmatiska finländarna väljer det billigare F-35 än det dyra Gipen Expensive?

Bara lite funderingar, så här på en söndagsmorgon. Som vanligt så är alla spår av ironi fullt avsiktliga.

1 kommentar:

  1. Det som nog är mest avgörande är vem som är bättre backup, dvs US Marines & US Army eller den oövervinnerliga svenska miljonarmén .... dessutom kan man aldrig lita på att Sverige ställer upp och levererar reservdelar mm då situationen så kräver och då står man där med obrukbara plan pga av att Stockholm inte håller vad man lovat. Att man inte kan lita på regeringarna i Stockholm är man mycket väl medvetna om i de övriga Nordiska huvudstäderna. så man agarerar därefter ...

    SvaraRadera