tisdag 24 november 2015

Turkish delights, or not

Så har turkarna bevisat att de är kanske inte fullt så kompetenta som NATO-medlem.

Så här ser den turkiska bilden ut av händelseförloppet.


Troligt händelseförlopp är att det ryska flygplanet har flugit två anfallsvågor över turkiskt territorium. Efter första anfallsvågen så startade turkisk jakt och mötte upp under den andra ryska anfallsvågen med ett robotskott.

Notera avstånden enligt Google Maps.


Avståndet mellan gränspassagerna enligt Google maps skala är maximalt 3-4,5km. Fartvektorerna, som syns framför det ryska planet som ett rött streck och framför det turkiska planet som ett blått streck brukar i regel visa var flygplanet befinner sig en minut från punkten, förutsatt att hastighet och flygvektor bibehålls. Dock kan skalan ha ändrats av turkarna, så det är inte säkert att informationen är korrekt. Med tanke på att ett flygplan som flyger i 900km/h motsvarar 250m/s, så kan vi snabbt räkna ut att den ryska kränkningen vid varje anfallsvåg har varit maximalt 30 sekunder, så känns det definitivt som en överloppsgärning av turkarna. Speciellt som att det borde vara väl känt att ryssarna inte har några mål som de avser att bekämpa i Turkiet.

Förtjusande inkompetent av turkarna, måste jag säga.

Skulle jag vara Putin, så skulle jag bara hålla käft och låta turkarna skämmas inför sina NATO-allierade. Att på så tveksamma grunder bekämpa ett flygplan som inte utgör ett hot mot Turkiet uppfyller inga fredstida konventioner om hur avvisningar ska ske i lufthavet.

Men det är klart, det finns ju en hel del rykten om att turkarna stödjer ISIS/Daesh. Men det är bara spekulation.

Hur som helst, inkompetent flygvapenarbete av turkarna.

4 kommentarer:

 1. Ryssland utrikesminister ska ha gått ut och sagt att ryssland inte kränkt turkiskt luftrum, vilket enl dina bilder är inkorrekt (samma bild finns på RT)
  Jag noterar också att Daesh inte finns i närheten av attackområdet (kollat på en gammal karta från juni så det kan vara naturligtvis vara fel)

  SvaraRadera
 2. Alltså skulle Putin ta detta med en klackspark? Lite bryskt sagt kanske. Nej, minst en not är säkerligen att vänta.

  SvaraRadera
 3. Med tanke på alla flygkränkningar som Ryssland utsatt många för under de senaste åren, så kanske det ändå var dags för en näsbränna. Tråkigt bara att den skulle komma från islamisten Erdogan.

  SvaraRadera
 4. Enligt senaste info varade "kränkningen i 17 sekunder! Då får man vara snabb på avtryckaren!

  SvaraRadera