tisdag 13 maj 2014

Hjälp, hur ska jag rösta i Riksdagsvalet?

Här kommer Statsmannens valguide inför Riksdagsvalet 2014.

Det finns flumpartier som du måste undvika till varje pris.

Vänsterpartiet är fortfarande kommunister. De tycker att det är okej att slå och misshandla nazister, sverigedemokrater, liberala och moderater. De tar inte avstånd från så kallad revolutionär kamp genom sina kamporganisationer Revolutionära Fronten och Antifascistisk Aktion. De har också svårt att säga nej till Putins annektering av Krim, då de ser Putin som arvtagare till det postkommunistiska Sovjetunionen. I praktiken är Ryssland en maffiastat med tillgång till ganska mycket vapen, men det är enligt vänsterpartiet då "goda" vapen. Eftersom man fortfarande är anti-USA, oavsett alla andra förhållanden. Ränderna går aldrig ur, kan vi säga.

Miljöpartiet är ett annat flumparti. Skillnaden är att de ha inte en totalitär kommunistisk ideologi, utan en miljöfascistisk dito. Vi ska alla underkasta oss mer eller mindre fantastiska krav baserat på otydliga vetenskapliga rön. Till dessa rön hör bland annat chemtrails, som en del miljöpartister tror på stenhårt. Så vi ska lägga ner kärnkraften, det mesta av vattenkraften, privatbilismen, energislukande industrier, farliga kemikalier, bygga ut rikstäckande kollektivtrafik, låta alla komma hit som vill och så ska vi ha en mycket god välfärd. Jojo, det här är politik som varken är realiserbar, realistisk eller genomförbar. Eller för att ta konsekvensen av detta, vi skulle gå tillbaks till 1800-talsstandard när det gäller levnadsomständigheter. Dit ska vi nog inte återvända tror jag.

Socialdemokraterna är faktiskt ett mycket bra partival. Så mycket bättre att det är i princip det enda vettiga valet som socialist. Visst, vi kommer att få höga skatter. Men om du MÅSTE rösta rött, så är det i princip det ENDA valet som fungerar. Ju starkare socialdemokraterna är, desto svagare blir MP och V. I princip skulle jag i så fall föredra en socialdemokratisk majoritetsregering.

Då har vi betat av de röd-gröna. Enda alternativet, socialdemokraterna.

Dags för Alliansen.

Det huvudsakliga rådet jag kan ge till en alliansanhängare är att du har i praktiken bara två partier som du kan rösta på, FP och KD. Jag förklarar varför nedan.

De nya Moderaterna har blivit slavar under finanspolitiken, I princip håller de på att avveckla det offentliga Sverige, utan några tankar på vad som händer. Trots Ukraniakrisen, i ett land som är närmare Sverige än Paris, så tycker man att det här med ett starkt försvar är inte så intressant. Eller viktigt för vår kollektiva säkerhet. Att man inte förstår sig på något, eller ännu värre, att man faktiskt förstår sig på något, men prioriterar bort det för andra statsfinansiella behov, är ett bevis på att man är mycket, mycket omogen innehavare av regeringsmakten. Visst, vi har en bostadsbubbla i vardande och kanske även andra problem, men inget, som man inte skulle kunna lösa med lite statsmannamässighet. Fast nu har då de nya Moderaterna lämnat in walk-over från det strategiska tänket och blivit taktiker. Och som alla vet, en god strateg kommer alltid att vinna över en god taktiker över tiden. Vi behöver långsiktiga lösningar inom många områden. Inga quick-fixes som ser bra ut i pressreleaser. Så ju svagare de nya moderaterna är inom Alliansen, desto bättre.

Folkpartiet är faktiskt ganska vettigt, sett till både politik och idéer. Tyvärr lider man under oket av att nya moderaterna styr och ställer i regeringen. Är du liberal och gillar alliansen, så är detta ditt självklara val.

Kristdemokraterna har i mångt och mycket gammalmoderat politik i sitt partiprogram. Är du konservativ, eller känner inte igen dig i de nya moderaterna, så är KD ditt självklara val. Här hittar du många politiker med en mycket realistisk syn på verkligheten och en god uppfattning om vad man vill göra. Gammalmoderat igår, kristdemokrat idag.

Centerpartiet, här har vi den andra av alliansens flumpartier. Här talas det om månggifte, nybyggarland och öppna gränser i näst intill miljöpartistisk flumanda. Annie Lööf har inte en enda gång kommit med KONKRETA förslag till hur centerpartistisk politik ska kunna realiseras. Det brukar bli så när man är så fokuserad på sina visioner, så att man har tappat både kartan och verklighetskompassen. Det är dags för det gamla bondeförbundet att gå till historiens grav. Liberalerna kan ansluta sig till FP och konservativa till KD. Tack och hej.

Så ska vi tala om paria-partierna.

Sverigedemokraterna etiketteras med både det ena och det andra. I praktiken är man ett socialkonservativt parti med många likheter från 50- och 60-talets socialdemokrati. Man är berättigat oroad över invandringens omfattning och volym. Men här har övriga godhetsapostlar i Riksdagen helt enkelt bestämt sig att man ska alltid tycka olika som SD. Mycket märkligt. Jag ser en hel del socialdemokratisk och gammalmoderat politik i SD:s partiprogram. Inte tror jag att någon ens idag hade kallat Per-Albin Hansson eller Tage Erlander för rasist och/eller nazist. Eller Gösta Bohman, förutom kanske en förlupen VPK:are eller KPLM(r):are. Problemet med SD är att ingen av alla uppräknade partier skulle vilja regera tillsammans med SD. Då skulle det nog krävas 20% i röster för att man skulle börja tänka om. SD hamnar nog på 10%. Vid 15% och eventuella varianter där C och/eller KD åker ut ur Riksdagen skulle det kunna bli intressant och se vilka konstellationer som kunde komma i fråga. Men det är spekulation. En röst på SD blir nog mer en proteströst mot det multikulturella nybyggarlandet med i praktiken okontrollerad invandring och överutnyttjandet av välfärdssystemen.

Feministiskt initiativ har lyckats att kombinera det sämsta från vänsterpartiet (kommunisterna) och miljöpartiet. Mycket Gudrun Schyman show och floskler i Annie Lööf-nivå. Mycket märkligt parti, utan någon form av realiserbarhet i sin politik. Det finns ninjafeminister som fortfarande tycker att kvinnor blir i största allmänhet förtryckta i Sverige och deras lösning är att ersätta alla män i ledande befattning med kvinnor. Då ska tydligen problemet lösa sig automagiskt, eftersom kvinnor har en könsbunden talang för stordåd som män saknar i allmänhet och vita medelålders män i synnerhet. Vi som någon gång har erfarit dåliga kvinnliga chefer kan nog ha en annan åsikt. Men eftersom feminismen har upphöjts till statsreligiös status, så kan säkert en och annan väljare kasta bort sin röst på Fi.

Piratpartiet, dessa enfrågepartier är ganska intressanta. Men frågan är, kan vi bygga samhällen på enskilda frågor? Knappast. Alltså en onödig röst. Rösta på FP istället, om du tycker som PP.

Svenskarnas parti. Tja, vad ska man säga. Att vara nationalsocialist är lika omoget som att vara kommunist. Man tror att det finns quick-fixes och att nävrätten är helt okej som arbetsmetod. Behöver jag säga något mer?

Slutsatser.

Det finns bara några partier med vettiga partiprogram som man kan rösta på i årets val. Dessa är KD, FP, S och SD. Övriga har flummiga ideologier eller har tappat greppet om vad som är viktigt för att styra landet.

Så där har ni Statsmannens lilla valguide för 2014. Fortsättning följer säkerligen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar