torsdag 15 maj 2014

Nymoderata försvarskommunikationer.

Så har de nya moderaterna i ledningen för försvarsutskottet levererat ännu ett icke-beslut.

Eftersom de flesta kostnaderna är skjutna på framtiden, så ids jag inte heller kommentera hela rapporten. Däremot vill jag peka på att Johan Forssell (m), och medlem i försvarsutskottet raljerar ganska mycket mot att MP kommer att stoppa svenska kryssningsrobotar, och att de nya moderaterna minsann är mycket mer försvarsvänliga. Indirekt är det ett led i de nya moderaternas kommunikationsbudskap att en röd-grön regering inte klarar av att hantera försvarsfrågan lika bra som de nya moderaterna i samarbete med Alliansen.

Jag ska ge er slutsatsen direkt. Johan Forssell är ohederlig i sin retorik och argumentation.

Finland har redan beslutat sig för att anskaffa robotsystem med lång räckvidd, nämligen JASSM från Lockheed Martin. Det vill säga, ingen framtida osäker satsning av Finland, utan en satsning här och nu. Symptomatiskt är att Finland valde att satsa INNAN Putin visade att den ryska nivån var varken låg eller viljan obefintlig att nyttja sina stridskrafter i ett europeiskt land. Redan här visar Forssell på sin ohederlighet.

Men Forssells hela artikel är en vinkling, där man vill påskina att med en rödgrön regering med MP som ett regeringsparti, så skulle socialdemokraterna INTE lyckas att införa någon form av kryssningsmissiler till det svenska flygvapnet. Den slutsatsen är nödvändigtvis inte fel, men likväl helt ohederlig, eftersom de nya moderaterna INTE HELLER vill leverera här och nu.

I Forssells text framgår det tydligt att de nya moderaterna avser att anskaffa kryssningsmissiler till NÄSTA generation av Gripen. Som alla vet, så hänger JAS39E på att Schweiz röstar för en egen anskaffning av systemet. Och att regeringen i praktiken har meddelat att det krävs en partner för att Försvarsmakten ska få Gripen E. Alltså är framtiden för nästa generation av Gripen fortfarande osäker och därmed också en tillförsel av kryssningsmissiler.

Det ohederligaste av allt är dock att man väljer att satsa på 10 stycken flygplan till. Om jag får ställa den retoriska frågan, vad är det för mening att köpa tio gevär till till soldaterna, om man inte köper ammunition till densamma? Om vi antar lite snabbt att ett Gripenflygplan kostar 300 miljoner kronor, så kan vi snabbt räkna ut att den förstärkta satsningen kostar 3 miljarder kronor. För 3 miljarder kronor köper man cirka 300 kryssningsmissiler av typen KEPD 350 á 10 miljoner kronor, som fungerar med DAGENS Gripen version C. Alltså, om Forssell och kompani menar allvar med en satsning på ett gripbart försvar här och nu, så hade de köpt 300 robotar för 3 miljarder kronor här och nu och varit riktigt, riktigt avskräckande för Ryssland.

Fast det är klart, Forssell och kompani i de nya moderaterna är mer oroliga för sina kommunikationsbudskap och att riksståthållaren/försvarsministern Borg inte spenderar en enda krona på försvaret, utan fortsätter med de så kallade nymoderata satsningarna som utarmar försvaret av Sverige, här och nu.....

Alltså, det är viktigare för de nya moderaterna att smutskasta oppositionen än att erkänna sina egna dåliga beslut, även när det gäller viktiga saker som rikets säkerhet. Jag vet inte vad du skulle kalla det, men jag kallar det regeringsoduglighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar