fredag 23 maj 2014

Sluta gnäll på sossarnas löner

Jahapp, eftersom vallistorna ska granskas på diverse olika sätt, så har vi inte nöjt oss med att kolla snopp/snippa, religion, HBTQ, handikappade och eventuella andra preferenser. Utan nu kör vi en ren etniskt svensk kontroll, nämligen, vad tjänar folket på listorna? Sen ska vi förfasa oss över att vi upptäcker att de tjänar mer än flertalet väljare.

Etniska svenskar går helt enkelt igång på det här med att någon tjänar mer än någon annan. Så djävla typiskt svenskt, som en kollega skulle uttrycka det.

Men om vi analyserar det här lite nyktert då. Och vi kan ju ta socialdemokraterna som exempel, eftersom de får klä skott för att de är ett arbetarparti, men har definitivt inga arbetarlöner.

För det första, många socialdemokraterna har varit partiaktiva i flertalet tiotals år. Det innebär att de är redan invalda i kommunstyrelser, länsstyrelser och riksdagen. Ni trodde väl inte att de tjänade lika lite som en svarvare? Nä, de tjänar snarare som mellanhöga och höga chefer till svarvaren. Dessutom så tenderar väletablerade partier att locka till sig intelligenta människor, även till socialdemokratin, så det innebär i regel att man kanske hittar lite mer välutbildat folk bland dem som nominerats. Och utbildning leder i princip alltid till hyfsade löner över genomsnittet. Dessutom råkar många inom socialdemokratin komma från fackliga förtroendeposter, så det är väl inte så konstigt att de har lite högre löner där. För medlemmarna är ju ganska många, så de har hyfsade mellanchefslöner i facket.

Kort och gott så är lönetjafset i media bara en skitsak, för att folk ska känna sig indignerade över att etablerade människor inom politiken, som i regel också är i övre medelåldern tjänar mer än en 25-årig bilmekaniker. Ujujuj så hemskt. Inte.

Tvärtom, betala duktiga politiker bra löner. Dåliga ska vi välja bort nästa val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar